Refugee Routes: Μουσείο Μπενάκη – έκθεση φωτογραφίας έως τις 31 Ιουλίου

19:25 21/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Athens Photo Festival 2016 συνεχίζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς), αποτελώντας για ακόμα μια φορά τη μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας στην Ελλάδα.

Οι εκθέσεις του φεστιβάλ αναπτύσσoνται στους δυο ορόφους του μουσείου και αρθρώνονται μέσα από αυτοτελείς ενότητες που διασταυρώνουν

φωτογραφικά έργα 85 σύγχρονων δημιουργών από 26 χώρες, οπτικοακουστικό υλικό και φωτογραφικά βιβλία, ενισχύοντας τόσο τον καλλιτεχνικό όσο και τον κοινωνικό διάλογο.

Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του φεστιβάλ, περιλαμβάνεται και η εκθεσιακή ενότητα Refugee Routes. Οι καταγεγραμμένες διαδρομές των προσφύγων στον παγκόσμιο χάρτη είναι συχνά τεθλασμένες, ο χρόνος που απαιτείται για την τελική μετεγκατάσταση είναι αόριστος και η αφομοίωσή τους δεν είναι ποτέ δεδομένη.

Στη συγκεκριμένη ενότητα, η video εγκατάσταση της Leila Alaoui εξερευνά τις εμπειρίες των Yποσαχάριων προσφύγων στο ταξίδι προς τις ευρωπαϊκές ακτές και στον καταυλισμό Choucha o Samuel Gratacap καταγράφει τη δυσμενή αντιμετώπισή τους. Η Μυρτώ Παπαδοπούλου τους συναντά στη Σμύρνη, όπου οι «διευκολυντές μετανάστευσης» κερδοσκοπούν εις βάρος τους.

Ως κύρια χώρα υποδοχής, η Ελλάδα τοποθετείται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και φωτογραφίζει στις παραλίες της, αυτή τη φορά και ανθρώπους χωρίς καμία τουριστική διάθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα