“Play for Inclusion”, ένας μήνας γεμάτος αθλητικές δραστηριότητες με στόχο την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας

13:14 7/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Μάρτιος στη Θεσσαλονίκη θα είναι ένας μήνας αφιερωμένος στις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά με έναν ιδιαίτερο στόχο: την πρόληψη της βίαιης συμπεριφοράς των νέων και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας με εφόδια τους κανόνες και τις αξίες του αθλητισμού, όπως ο σεβασμός, η ανεκτικότητα, το ομαδικό πνεύμα και η αλληλεγγύη. Οι αθλητικές δραστηριότητες, διάρκειας πέντε εβδομάδων, θα διοργανωθούν στην πόλη στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Play for Inclusion», το οποίο υλοποιείται σε

επτά χώρες με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus + και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με το πρόγραμμα «Play for Inclusion» επιδιώκεται η αύξηση πρωτοβουλιών, που επιτρέπουν την κοινωνικοποίηση και ενσωμάτωση των νέων με παραβατική συμπεριφορά ή εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά. Επίσης, στόχος του προγράμματος είναι η έναρξη εκστρατείας ευαισθητοποίησης μέσω του αθλητισμού σχετικά με την κοινωνική ένταξη των νέων που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες.

Στην Ελλάδα το έργο υλοποιείται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) «Πράσινες Διαδρομές» και τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.

«Σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα πέντε εβδομάδων με ατομικά και ομαδικά αθλήματα και απευθυνόμαστε σε ομάδες πληθυσμών, οι οποίες με βάση τα στατιστικά στοιχεία προσεγγίζονται πιο δύσκολα, παιδιά από οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, παιδιά από οικογένειες που έχουν ζήσει την ανεργία και την φτώχεια και αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένα, παιδιά από οικογένειες μεταναστών και παιδιά που βιώνουν την παραβατικότητα μέσα στο σχολείο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Κοινωνική Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Πράσινες Διαδρομές» Γιώργος Φαρφαράς.

«Γίνε μέλος μιας αθλητικής ομάδας, όχι μιας συμμορίας»

Κατά τον ίδιο, «δυστυχώς στις μέρες μας τα κρούσματα νεανικής παραβατικότητας και εγκληματικότητας είναι αυξανόμενα, πιο σοβαρά και πιο βίαια. Πλήττεται ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού που βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς του και ανήλικοι από πολύ νωρίς εκτίθενται στον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και του στιγματισμού» τόνισε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα «Play for Inclusion» επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για το πρόβλημα αυτό, αλλά και να δημιουργήσει ευκαιρίες στους νέους να έρθουν πιο κοντά, να δουν ότι δεν είναι διαφορετικοί και ότι μέσα από τον αθλητισμό και το παιχνίδι μπορούν να αγωνιστούν και να διασκεδάσουν.

«Καλούμε τους νέους να ενταχθούν σε μια αθλητική ομάδα και όχι σε μία ομάδα του δρόμου ή μία συμμορία. Ο αθλητισμός μας μαθαίνει κανόνες, τους οποίους πρέπει να τηρούμε για να παίξουμε όλοι μαζί, μας μαθαίνει να σεβόμαστε τον αντίπαλο, όσο διαφορετικός κι αν είναι. Μέσα στην ομάδα παίζουμε με ομαδικό πνεύμα και με το ‘ευ αγωνίζεσθαι'» τόνισε ο κ. Φαρφαράς.

Στην πρώτη συνάντηση προετοιμασίας του μήνα αθλητικών δραστηριοτήτων έγινε ενημέρωση για το αντικείμενο του προγράμματος, την πρόληψη της νεανικής παραβατικής συμπεριφοράς μέσω του αθλητισμού, τα αίτια της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της νεανικής παραβατικότητας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν νέοι και παιδιά από την κοινότητα των Ρομά από τον οικισμό Αγία Σοφία, οι οποίοι θα πάρουν μέρος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες με τον αθλητικό σύλλογο ΠΑΟΚ Αγίας Σοφίας, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που θα αγωνισθούν στο βόλεϋ και εκπρόσωποι του Αθλητικού Συλλόγου «Ξιφομάχος», που θα πάρουν μέρος σε αγώνες ξιφασκίας. Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ήταν παρόντες και μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Δια Βίου Ανέλιξη, σε συνεργασία με την οποία θα διοργανωθούν αγώνες τένις και ποδηλασίας στους Δήμους Καλαμαριάς και Θερμαϊκού και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μεγάλο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο από παιδιά και νέους Ρομά

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον παιδιών και νέων από τον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» για συμμετοχή στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλειος Τάσσιος, μέλος της κοινότητας, ο οποίος έχει αναλάβει την προπόνηση των συμμετεχόντων.

Ο 30χρονος, ο οποίος φοιτά στη Β’ Γυμνασίου σε σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, είπε ότι παιδιά και νέοι από 13 ετών, αλλά και άνθρωποι έως και 40 χρόνων, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα και θέλουν να πάρουν μέρος στις αθλητικές δραστηριότητες.

Ο Βασίλειος Τάσσιος, ο οποίος σε μικρή ηλικία εγκατέλειψε το σχολείο για να παντρευτεί, είναι σήμερα πατέρας τριών παιδιών και πρόσφατα αποφάσισε να επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες.

Έχει πάρει μέρος σε Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ρομά Διαμεσολαβητών (ROMED) στη Βουδαπέστη και παροτρύνει τα μέλη της κοινότητάς του να εγγράφονται σε σχολεία, να παρακολουθούν τα μαθήματα και τα βοηθά να βρουν εργασία.

Ο αθλητισμός «φράγμα» απέναντι στα προβλήματα

«Οι νέοι στον οικισμό δεν έχουν ενδιαφέροντα και διεξόδους. Η εκπαίδευση και ο αθλητισμός τους κρατούν μακριά από τα σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τους βοηθήσουμε και γι αυτό συμμετείχαμε στην πρώτη συνάντηση για το πρόγραμμα αθλητικών εκδηλώσεων, είπε. Για τους αγώνες ποδοσφαίρου εκδήλωσαν ενδιαφέρον 15 παιδιά και νέοι, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για να προπονούνται», εξήγησε.

Το πρόγραμμα «Play for Inclusion» θα υλοποιηθεί τον Μάρτιο με αθλητικές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και σε άλλους δήμους.

Οι διοργανωτές καλούν παιδιά και νέους να συμμετάσχουν και εθελοντές και αθλητικούς συλλόγους να διαθέσουν χώρους ή εκπαιδευτές, ή διαιτητές για τους αγώνες, ενώ επισημαίνουν ότι σημαντική θα ήταν η υποστήριξη των δήμων στην προσπάθεια.

Αθλητικές δραστηριότητες με στόχο την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας διοργανώνονται και στις άλλες χώρες, ευρωπαϊκούς εταίρους του προγράμματος, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Σερβία.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα