Paradise Papers: Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις-130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος (video)

15:45 6/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέο σκάνδαλο πρώτης γραμμής με offshore σε φορολογικούς παραδείσους και λίστες με ονόματα όπως της βασίλισσσας Ελισαβετ, πρωθυπουργών, υπουργών και συμβούλων του Τραμπ, αστέρων του Χόλιγουντ, εταιρειών κολοσσών αλλά και πολλά ελληνικά ονόματα. Πολλοί ήδη έχουν χάσει τον ύπνο τους από τα Paradise Papers, 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται

πίσω από αυτά με τις αποκαλύψεις να έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» που είχε πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Τρίτη την κατάρτιση ενός καταλόγου με τους παγκόσμιους φορολογικούς παράδεισους, ανακοίνωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers. Η νέα διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων αποκαλύπτει πως οι δισεκατομμυριούχοι όλου του κόσμου επενδύουν τεράστια ποσά σε off shore φορολογικούς παραδείσους. Ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας να δημοσιευτούν στοιχεία για το μέγεθος της ζημιάς από τη φοροδιαφυγή, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση να περιληφθεί το θέμα στη μηνιαία ατζέντα των υπουργών ελήφθη μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση των Paradise Papers από πολλά μέσα ενημέρωσης.

Με βάση τη συγκεκριμένη διαρροή των εγγράφων εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, οι περισσότερες σε Αθήνα και Πειραιά, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως Πολιτεία, Εκάλη, Διόνυσος , το Παλαιό και Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή.

Μεταξύ των 6,5 εκατομμυρίων εγγράφων που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα σε περισσότερα από 6.000 έγγραφα αναφέρεται το όνομα της Ελλάδας και μάλιστα εκείνο που τονίζεται είναι ότι αποκαλύπτονται στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων με τις περισσότερες να εγγράφονται στο μητρώο της Μάλτας.

Οι φορολογικές πρακτικές που περιλαμβάνονται στα λεγόμενα Paradise Papers φθίνουν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

«Όταν μιλάμε για τα Panama Papers, τα Paradise Papers, μιλάμε για μια κληρονομιά που γρήγορα εξαφανίζεται», δήλωσε ο Γκουρία σε ομιλία που εκφώνησε στο Λονδίνο σε συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας.

«Αυτό δεν μπορεί να αναπαράγεται πλέον λόγω της κοινής δουλειάς που εσείς, οι κυβερνήσεις σας και ο ΟΟΣΑ έκαναν τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο συνέδριο.

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν από την Δημήτρη Παπαδημούλη

Να δημοσιοποιήσει η Κομισιόν τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της ΕΕ από το μέγεθος της φοροαποφυγής/φοροδιαφυγής και να σχεδιάσει αποτελεσματικά μέτρα φορολογικής εναρμόνισης και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, ζητά ο Δημήτρης Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν, σχετικά με τη διαρροή των Paradise Papers.

Keywords
Τυχαία Θέματα