Kομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 13-1-2017

08:45 13/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Καιρικό
Κλειστά για πέμπτη μέρα τα σχολεία σε Ροδόπη και Ξάνθη
Κλειστά τα σχολεία σε Ροδόπη και Ξάνθη και σήμερα για πέμπτη συνεχή μέρα, λόγω του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε και την περιοχή μας.
Την περασμένη Τετάρτη από τις 11:30 το πρωΐ έως τις 6 το απόγευμα, χιόνιζε ακατάπαυστα πρωτόγνωρο φαινόμενο για την πεδινή πλευρά της Ροδόπης.
Μέλημα των αρμοδίων ήταν-και

το κατάφεραν- να παραμείνει το επαρχιακό και οδικό δίκτυο ανοικτό, γι’ αυτό και καθάρισαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, με ταυτόχρονη ρίψη αλατιού.
Ρίψεις αλατιού έκαναν και τα συνεργεία του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας, ο οποίος είναι ανοικτός επίσης.

Οικονομία

Υπερδιπλασιασμός των ποσών στις Περιφέρειας για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση υπερδιπλασιάστηκε στο τέλος του 2016 (αύξηση κατά 140%) η χρηματοδότηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Συγκεκριμένα, το αρχικό ποσό των 125 εκ. € του Εθνικού ΠΔΕ των Περιφερειών (αρχές του 2016), αυξήθηκε στο συνολικό ποσό των 300 εκ. € με άμεση δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων από τις περιφερειακές αρχές.
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι σε εθνικό επίπεδο, το ΠΔΕ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, το 2017 θα ανέλθει στο ύψος του 1 δις €, αυξημένο κατά 250 εκ. €, ήτοι 33% έναντι του αντίστοιχου ποσού για το 2016.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε μεταξύ άλλων πως, δρομολογήθηκαν και συνεχίζονται το 2017, σχέδια δράσης προς ενίσχυση των διαδικασιών αξιολόγησης του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα οι πλέον επιτακτικές αναπτυξιακές ανάγκες, με κύριο γνώμονα την κοινωνική συνοχή. Στήριξη και συνεργασία που θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το 2017».

ΔΠΘ
Η Σύγκλητος στηρίζει την Διοίκηση και τον Πρύτανη του ΔΠΘ
Η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εκφράζει την πλήρη στήριξή της στην παρούσα διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στον Πρύτανη προσωπικά, Αθανάσιο Καραμπίνη.
Ειδικότερα σε πρόσφατη συνεδρίασή της ενημερώθηκε για ενέργειες του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μέλος του Δ.Π.Θ.
Η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. θεωρεί ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν ακατανόητη προσπάθεια αμφισβήτησης και υπονόμευσης της νόμιμα εκλεγμένης Διοίκησης, μέσω της ειδικής απαξίωσης του Πρύτανη ως θεσμού αλλά και ως προσώπου, καθώς και σοβαρής παρακώλυσης του έργου του Ιδρύματος, με ιδιαίτερα σοβαρές ακαδημαϊκές και οικονομικές συνέπειες για το σύνολο του Πανεπιστημίου.
Τέλος διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει το σύνολο των νόμιμων μέτρων προς κάθε κατεύθυνση και εναντίον παντός υπευθύνου, ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος του Πανεπιστημίου και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και η περιουσία του Ιδρύματος.

Δικαστικό
Παρέμβαση Εισαγγελίας Εφετών Θράκης σε πλειστηριασμούς με οπαδούς του Σώρρα
Η επιστολή του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης προς τον Εισαγγελέα Εφετών Θράκης, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας, καθώς προκύπτει ότι δύο συμβολαιογράφοι συνελήφθησαν μετά από έγκληση οφειλετών-οπαδών του Σώρρα, που απαιτούσαν με εξώδικό τους να μην διεξαχθούν δύο πλειστηριασμοί, ισχυριζόμενοι ότι τα χρέη τους είχαν εξοφληθεί από τα περιβόητα 600 δις δολάρια που έχει διαθέσει ο Αρτέμης Σώρρας στο Ελληνικό Δημόσιο.
Μετά την αναφορά του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, η Εισαγγελία Εφετών αντέδρασε αποστέλλοντας σαφή εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Εφετειακής Περιφέρειας, όπου αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Βασική αποστολή των αστυνομικών οργάνων είναι, η εντός του πλαισίου του Συντάγματος και της κειμένης νομοθεσίας τήρηση της δημόσιας τάξης».
Στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις τα αστυνομικά όργανα, αντί να λάβουν οδηγίες για την τήρηση της τάξης από την συμβολαιογράφο, συνέλαβαν τις συμβολαιογράφους! Υπό τις μη φυσιολογικές περιστάσεις αυτές, παρίσταται ανάγκη να διεξαχθεί για κάθε μία από τις δυο περιπτώσεις, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Κόμματα
Κοινοβουλευτική ερωτήσει του ΚΚΕ για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
Επίκαιρη ερώτηση , προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, κατέθεσε η Βουλευτής του ΚΚΕ , Διαμάντω Μανωλάκου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για, την διαγραφή τόκων και του τμήματος του χρέους που έχει ήδη πληρωθεί από την ΕΒΖ, την εξόφληση της περσινής σοδειάς που έχουν παραδώσει οι τευτλοπαραγωγοί, την ακύρωση πώλησης των κερδοφόρων ζαχαρουργείων στη Σερβία, αλλά και συνολικότερα τον επανασχεδιασμό για την επιβίωση και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της ΕΒΖ που θα ικανοποιούν πλήρως τις εγχώριες ανάγκες».

Κοινωνία των Πολιτών
Ένα καραβάνι αλληλεγγύης για τους Παραγωγούς
Για ένα διαφορετικό καραβάνι που θα στοχεύσει στην ίδρυση καταναλωτικών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα, οι οποίοι θα αποτελούν την βάση της απορρόφησης των παραγόμενων προϊόντων των Αγροτών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών, μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Δημήτρης Μιχαηλίδης.
«Δυστυχώς αυτή την ώρα ε την απουσία σχεδίου από πλευράς αρμόδιου υπουργείου και με την κρίση που υπάρχει, οι Αγρότες και οι Συνεταιρισμοί που ιδρύουν, δεν έχουν δίκτυα να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Ξεκινάμε κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουμε στον πρωτογενή τομέα ένα καραβάνι, προετοιμασίας της κοινωνίας και ενημέρωσης της για τα οφέλη σε ατομικό και εθνικό επίπεδο της κατανάλωσης των συνεταιριστικών προϊόντων. Αυτό το καραβάνι θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο από την Καλαμάτα και θα περάσει από πολλές περιοχές φτάνοντας μέχρι την Νέα Ορεστιάδα, το πολύ σε 6 μήνες», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης.

Αλληλεγγύη-Εθελοντισμός

Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα στην Κομοτηνή
Αρκετές ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά η εθελοντική δράση ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα θα θλοποιηθεί στην Κομοτηνή και ξεκινά μια σειρά από δράσεις που θα διαρκέσουν μια ολόκληρη εβδομάδα .
Φέτος ο Αη Βασίλης σε συνεργασία με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής καλεί τον κόσμο της Ροδόπης να συμμετάσχει στην προσπάθεια για συγκέντρωση τροφίμων τα οποία θα δοθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου κι αυτές από την πλευρά τους σε άπορες οικογένειες της Κομοτηνής.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από αύριο με την τελετή έναρξης στην πλατεία της Κομοτηνής στις 10 το πρωί και αμέσως μετά με το 3ο συντονιστικό συνέδριο φροντιστηρίων, ενω μέσα στην εβδομάδα θα λάβουν χώρα παραστάσεις, αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ ξεχωρίζει ο αγώνας της Δευτέρας μεταξύ των καφεπωλών της Κομοτηνής και της ΑΕΚ Κομοτηνής, αλλά και ο αγώνας Πανθρακικού με τον Αγροτικό Αστέρα την Τετάρτη.
Θα πραγματοποιηθούν δημοπρασίες έργων ζωγραφικής μαθητών. Ομιλίες, ανταλλακτικό Μπαζάρ χορωδίες κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι συγκεντρώθηκαν 6 τόνοι τρόφιμα και 1 τόνος λάδι

Αιμοδοσία την Κυριακή στα Πηγάδια
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η αγάπη» διοργανώνει αιμοδοσία στα Πηγάδια την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, κατά τις ώρες 10.00-14.00.

Κινήματα
Ανοιχτή Σύσκεψη ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης την Κυριακή
Η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης καλεί την Κυριακή 14 Γενάρη στις 6μμ στο Καφέ “Φίλοιστρο της Ξάνθης σε ανοιχτή σύσκεψη για κοινή δράση τα συνδικάτα, όλη την αριστερά, το φοιτητικό κίνημα, τη νεολαία, τις αντιρατσιστικές κινήσεις, και τις οργανώσεις της μειονότητας με πρώτο σταθμό τη συγκέντρωση το Σάββατο στις 21 Γενάρη (στις 6μμ) στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

Πολιτισμός
Εκδήλωση για την σχέση ποίησης φωτογραφίας
Ποια η σχέση της ποίησης με τη φωτογραφία και την τέχνη γενικότερα; Η κυρία Ρένα Μάινα-Σαμαρά, μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Κομοτηνής, θα επιχειρήσει μέσα από ποιήματα για την ποίηση να εντοπίσει τη συγγένεια των τεχνών σε μια εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα στις οκτώ το βράδυ στην Πολιτιστική Κίνηση Νομού Ροδόπης.

Σεμινάριο μουσικής για τις αρμονικές λειτουργίες
Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας-Θράκης διοργανώνει σεμινάριο του Δρ. Αθανασίου Τρικούπη με θέμα «Αρμονικές λειτουργίες: θεωρία και αναλυτική εφαρμογή» που θα πραγματοποιηθεί στη Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης τη Δευτέρα 30/1/2017 (11.00-14.00 & 15.00-18.00).

Εκδήλωση οργανώνει το Εργαστήριο Tai Chi Chuan της ΦΕΞ στην Ξάνθη με θέμα:
«Ποιότητα Ζωής και φυσική δραστηριότητα στην Τρίτη ηλικία και σε ομάδες με χρόνιες ασθένειες.
Ένα διαφοροποιημένο εναλλακτικό πρόγραμμα άσκησης Ται Τσι και Τσι Γκονγκ για την ενίσχυση της ζωτικότητας και ποιότητας ζωής των ασκουμένων», θα γίνει την Παρασκευή βράδυ 20 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 20.00 στην ΑΠΟΘΗΚΗ της Φ.Ε.Ξ, οδό Πλάτωνος 27 στην Ξάνθη.
Η Είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Keywords
ΕΡΤ, 600 δις, Τελετή Έναρξης, tai chi, σχολεια, ξανθη, πδε, δις, ήτοι, γνώμονα, σωρρας, συλληψεις, ΚΚΕ, εβζ, ελλαδα, καλαματα, νέα, Πρωτοχρονιά, δραση, κομοτηνη, ΑΕΚ, εταιρεία, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ήτοι, αη βασιλης, αιμοδοσια, εβζ, θεμα, μουσικη, μπασκετ, πδε, ποιηματα, προγραμμα, υψος, φυσικη, φωτογραφια, ωρα, αγωνες, αγωνες ποδοσφαιρου, ασθενειες, βραδυ, γινει, γνώμονα, δευτερα, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δις, δικτυο, δικτυα, υπαρχει, εβδομαδα, εξωδικο, εταιρεία, τεχνη, ζωης, ιδρυση, ηλικια, υπηρεσιες, θεωρια, κυβερνηση, κινηση, κυρια, λειτουργια, μιχαηλιδης, νεολαια, εξοφληση, ποιηση, οκτω, ορεστιαδα, πεμπτη, πλειστηριασμοι, πρωι, ριψη, σαββατο, σερβια, σειρα, συγκεντρωση, σχεδια, τονος, τριτη, ωρες, αγωνας, δημητρης, εκχιονιστικα, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, ομαδες, οργανα, πηγαδια, tai chi, θεματα
Τυχαία Θέματα