Kαλαμάτα: Προβολή του «Βυσσινόκηπου» του Κακογιάννη με ζωντανή μουσική

09:33 2/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο «Βυσσινόκηπος» του Μιχάλη Κακογιάννη (1999) με ζωντανή μουσική σε έργα Ρώσων συνθετών για φλάουτο και πιάνο, παρουσιάζεται αύριο (Σάββατο) στο πλαίσιο των «Μουσικών του Κόσμου», που διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και ο Σύλλογος Γονέων των Μαθητών των Σχολών της Φάρις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου σε συνεργασία με τη Νέα

Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Τον κινηματογραφικό «Βυσσινόκηπο» του Μιχάλη Κακογιάννη, που βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό του Άντον Τσέχοφ, ντύνουν με μουσικές των Tchaikovsky, Prokofiev, Shostakovich και Sviridov η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και ο πιανίστας Απόστολος Παληός.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη στήριξη του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».
Γενική είσοδος 5 ευρώ

Ο «Βυσσινόκηπος», το τελευταίο έργο του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, γράφτηκε το 1903, στις αρχές ενός αιώνα που θα άλλαζε την πολιτικοκοινωνική φυσιογνωμία όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Το έργο υπήρξε προφητικό, προεικόνιζε την επερχόμενη ρώσικη επανάσταση του 1905 και 1917 και ο Τσέχοφ πραγματεύτηκε την αδυναμία των αριστοκρατών να δεχτούν πως η Ρωσία μεταμορφώνεται, πως νέα κοινωνικά στρώματα έρχονται στο προσκήνιο.
Ο «Βυσσινόκηπος», η τελευταία από τις 15 κινηματογραφικές ταινίες του μεγάλου Ελληνοκύπριου σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη γυρίστηκε το 1999, στα τέλη ενός αιώνα που ολοκλήρωνε τον ιστορικό απολογισμό του. Ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως που το συγκεκριμένο θεατρικό έργο «μεταφέρθηκε» στη μεγάλη οθόνη. Βασισμένος σε δική του μετάφραση, ο Κακογιάννης απάλυνε τη συναισθηματική φόρτιση των τσεχοφικών χαρακτήρων. Συγκρότησε ένα δυνατό επιτελείο ηθοποιών -Σάρλοτ Ράμπλινγκ (Λιουμπόφ), Αλαν Μπέιτς (Γκάγεφ), ‘Οουεν Τιλ (Λοπάχιν), Κάτριν Κάρτλιτζ (Βάρια)- και απέδωσε μοναδικά το κλασικό έργο του Τσέχοφ. «Πρόκειται για την καλύτερη μεταφορά Τσέχοφ στην οθόνη» δήλωσε ο Αλεκ Γκίνες όταν διάβασε το σενάριο που του είχε προταθεί για να παίξει (αλλά η υγεία του δεν του το επέτρεψε).

Keywords
Τυχαία Θέματα