Kαλαμάτα: Ένας χρόνος από τις φονικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου

09:51 7/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας τα ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε 3 συμπολίτες μας και δημιούργησαν πολλές καταστροφές σε σπίτια, νοικοκυριά, υποδομές και καλλιέργειες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στην ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, για τη σημερινή θλιβερή επέτειο, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, έθεσε ως βασικό, το αίτημα για την κατασκευή

μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου τονίζοντας πως «ο νους μας γυρίζει, πρώτα απ’ όλα, στους ανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα, αλλά και στις μεγάλες καταστροφές, που συνέβησαν σε περιουσίες στον αστικό χώρο και σε καλλιέργειες, στη δυτική Καλαμάτα, στη Θουρία, το Πήδημα, τ’ Αρφαρά, την ορεινή ζώνη».
«Ένα χρόνο μετά», σημειώσε, «η πόλη και ο Δήμος θωρακίζονται σιγά σιγά με την οικονομική βοήθεια, ασφαλώς, του Κράτους, αφού ήδη έχουν διατεθεί 8 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, στους άξονες από τη Θουρία μέχρι το Ασπρόχωμα και από την Παναγίτσα μέχρι τον Νέδοντα. Δεκάδες εργολαβίες αποκατάστασης εκτελέστηκαν ή είναι σε εκτέλεση ή υπό ανάθεση και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ασφαλώς, οι πληγές δε γιατρεύτηκαν. Υπάρχουν αιτήματα που δεν ικανοποιήθηκαν, κυρίως στο χώρο των επιχειρήσεων και των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κ.λπ.
Για το Δήμο Καλαμάτας είναι αναγκαίο ένα μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αντιμετωπισθούν στο μέλλον ανάλογες με εκείνη του Σεπτεμβρίου 2016 καταστάσεις και προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών».

Σε κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιώτα Κοζομπόλη, υπογραμμίζουν πως έγινε προσπάθεια να επιταχυνθούν στα μέτρα του δυνατού οι διαδικασίες για την υποστήριξη των πληγέντων, οι οποίες αποδόθηκαν γρηγορότερα από τους συνήθεις χρόνους και επισημαίνουν οτι η κυβέρνηση διέθεσε για αντιπλημμυρικά έργα 15.000.000 ευρώ.
Το κοινό κείμενο των δύο βουλευτών έχει -μεταξύ άλλων- ως εξής:
«Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από ακραία ισχυρή βροχόπτωση. Η έκταση των καταστροφών καθορίσθηκε από την έλλειψη επαρκούς αντιπλημμυρικής θωράκισης: συγκεκριμένα από την ελλιπή συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων αλλά και την ανεπάρκεια του υπάρχοντος δικτύου.
Η κυβέρνηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η κομματική οργάνωση στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων. Στο μέτρο του δυνατού (όχι του συνήθους) επιτάχυναν τη λήψη αποφάσεων για οικονομική στήριξη και απόδοση των ενισχύσεων στους πληγέντες. Κυρίως όμως η κυβέρνηση διέθεσε σημαντικά ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (περίπου 15εκ. ευρώ) για την επέκταση του αντιπλημμυρικού δικτύου, η οποία ήδη πραγματοποιείται με την συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
– Τη χρηματοδότηση από του Υπουργείο Υποδομών τριών αντι-πλημμυρικών έργων στο Δήμο Καλαμάτας, συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ. Το πρώτο από αυτά, από τη Θουρία μέχρι το Νοσοκομείο ήδη υλοποιείται. Το δεύτερο, από το Νοσοκομείο μέχρι το Ασπρόχωμα είναι υπό έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το τρίτο, από Παναγίτσα έως Νέδοντα, θα δημοπρατηθεί σύντομα.
– Την εκπόνηση συνολικής μελέτης μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου από την Καλαμάτα μέχρι το Πήδημα, για να αντιμετωπιστούν τα σχετικά προβλήματα που παρουσιάζονται στη λαγκάδα της Βαγγ. Δράκου, στο Φραγκοπήγαδο και στις Οδούς Γλαύκου και Μπακογιάννη. Η χρηματοδότηση της εκτέλεσης προβλέπεται να προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
– Αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Μεσσήνης και του αεροδρομίου, με έργα και παρεμβάσεις στον ποταμό Πάμισο και στον άξονα Φράγμα Άρι-Μεσσήνη-εκβολές στη θάλασσα, καθώς και του ρέματος Άρι στα ανατολικά του αεροδρομίου Καλαμάτας, συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.
– Επιμέρους πιστώσεις από το Υπ. Εσωτερικών, περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ για το «πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ…» της χώρας.
– Ανάλογες χρηματοδοτήσεις έχουν δοθεί στους πληγέντες, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, για ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, καθώς και από το Υπ. Εσωτερικών, αλλά και το ΤΑΣ για ζημιές σε σπίτια.
Έχουν γίνει αρκετά, όμως πολλά απομένουν να γίνουν, κυρίως με γνώμονα πάντα την προστασία των πολιτών, αλλά και του υλικού και ζωικού κεφαλαίου κι όχι με έργα βιτρίνας, αλλά με πραγματική βελτίωση της θωράκισης της περιοχής από τις πλημμύρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα