Jack Dejohnette: In movement Ravi, Coltrane, Matthew Garrison, Ecm

10:34 2/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αστείρευτη ενέργεια και η βαθιά μουσικότητα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ντράμερ και συνθέτη Jack DeJohnette. Αλώβητος από τα χρόνια, στα 73 του, παραμένει ακμαίος και δημιουργικός και απολύτως δραστήριος και παραγωγικός. Ο DeJohnette, ήταν και είναι ένας αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στην παγκόσμια σκηνή της τζαζ και έρχεται με έναν καινούριο δίσκο να επιβεβαιώσει το δυναμισμό, τη γόνιμη δημιουργικότητα, το ευφάνταστο παίξιμο και τη συνθετική του πληρότητα.

Του Δημήτρη Τρίκα

Το «IN MOVEMENT» είναι ένα ακόμα εξαιρετικό και εμπνευσμένο

μουσικό έργο που ο DeJohnette χτίζει νότα-νότα με συνοδοιπόρους και συνδημιουργούς δύο μουσικούς «εγγονούς» του: τον γιο του John Coltrane, Ravi στα σαξόφωνα (τενόρο, σοπράνο και σοπρανίνο) και τον Matthew Garrison, γιο του μπασίστα στο κουαρτέτο του πατέρα Coltrane, στο ηλεκτρικό μπάσο. Αυτός κι αν είναι «κύκλος ζωής»!

Ο DeJohnette που έπαιζε με τους πατεράδες τώρα παίζει με τους γιους (τους). Συγκινητικό και εξίσου παραγωγικό. Το παλιό και κλασικό βρίσκει, όταν παραμένει ολοζώντανο, τον τρόπο να συνομιλεί με το καινούργιο, το νέο, το φρέσκο. Και το αποτέλεσμα του «In Movement» είναι …κλασικά νέο, απολύτως απολαυστικό και αυθεντικά πνευματικό. Το άλμπουμ ξεκινάει με το «Alabama» του John Coltrane, έναν κλασικό ύμνο στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο ομότιτλο «In Movement» οι τρεις τους ανταλλάσσουν φαντασία, έμπνευση και οδηγούνται από εκείνη την «ήρεμη δύναμη» που διαθέτουν σαν μεγάλοι παίκτες που είναι και που ξεχωρίζουν σαν πολύτιμα ορυκτά. Ο λυρισμός του Ravi είναι αυθεντικός και συγκινητικός. Ο τρόπος που παίζουν είναι μάθημα: ένας λιτός (χωρίς περιττές επιδείξεις), μεστός και συγκροτημένος διάλογος που ταξιδεύει τον ακροατή.

Στο «Blue in Green» από το «Kind of Blue» του μεγάλου Mails Davis, ο Ravi Coltrane

JACK DEJOHNETTE

δίνει το σύγχρονο άγγιγμα που απαιτείται, με τον fusion λυρισμό που διατρέχει το στυλ του. Στο «Serpentine Fine» των «Earth, Wind and Fire» αναζωογονούν το προγονικό funk με τη σημερινή πνοή που διαθέτουν και οι τρεις. Το «Two Jimmys» είναι μια απόλυτη αφιέρωση στους Jimmy Hendrix και Jim Garrison. To «Lydia» είναι ένας post-bop ύμνος στην σύντροφο του DeJohnette και στο » Soulful Ballad» ο Jack παίζει πιάνο με την τρυφερότητα ενός πραγματικού άντρα.

Ο Ravi Coltrane είναι ένας γνήσια λυρικός και εμπνευσμένος αυτοσχεδιαστής. Ο Matthew Garrison, ένας ακούραστος δημιουργός που κεντάει δίπλα στους συμπαίκτες του το δικό του υφάδι. Ο Jack DeJohnette είναι το απόλυτο στήριγμα ολόκληρου του οικοδομήματος. Το «In Movement» δεν πρωτοτυπεί, δεν καινοτομεί και δεν ξαφνιάζει. Είναι απλά υπέροχο. Είναι βάλσαμο για τα κουρασμένα αυτιά μας και για τα ακόμα πιο κουρασμένα αισθήματα μας. Και φυσικά είναι ένα μάθημα για όλους μας για το πως ξεπερνιέται το περίφημο «χάσμα των γενεών».

Μatthew Garrison
Keywords
Τυχαία Θέματα