H MIT ενημέρωσε την τουρκική στρατιωτική ηγεσία για το πραξικόπημα έξι ώρες πριν την έναρξή του (video)

22:18 20/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έξι ώρες πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα στην Τουρκία, τα σχέδια είχαν διαρρεύσει στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Χουριέτ, η ΜΙΤ ενημέρωσε άμεσα την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που ανάγκασε τους στασιαστές να επισπεύσουν τα πλάνα τους.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρατηρούν ασυνήθιστα ύποπτη δραστηριότητα στην αεροπορική βάση Γκουβερτσινλίκ της Άγκυρας, εκεί όπου γίνεται η εκπαίδευση των χειριστών ελικοπτέρων γύρω στις 15:00.

Μία ώρα αργότερα, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών ενημερώνει

τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, και μιάμιση ώρα μετά, ακολουθεί συνάντηση του υποδιοικητή της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν, με τον υποδιοικητή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στις 18:30, ύστερα από επιθεώρηση στην βάση Γιουβερτσινλίκ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Ακάρ, δίνει εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος της Τουρκίας και να σταματήσουν οι στρατιωτικές πτήσεις ή οι μετακινήσεις στρατευμάτων στο έδαφος.

Στις 21:00 ο στρατιωτικός γραμματέας του στρατηγού Ακάρ, καλεί τον αρχηγό και τον υπαρχηγό του στρατού στο αρχηγείο. Όταν φτάνουν, τους συλλαμβάνει, όπως επίσης και τον προϊστάμενό του, τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τη βοήθεια των αξιωματικών υπηρεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα