H Eθνική Τράπεζα προχωρά στην έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου

11:58 10/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 500 εκ. ευρώ προχωρά η Εθνική Τράπεζα με στόχο να εξαλείψει την εξάρτησή της από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) ως τις αρχές του 2018, σηματοδοτώντας παράλληλα την έξοδο των εγχώριων τραπεζών στις διεθνείς αγορές μετά το ελληνικό δημόσιο τον περασμένο Ιούλιο.

Πηγές από την αγορά τονίζουν ότι άνοιξε το βιβλίο προσφορών

και είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της συναλλαγής. Τα ομόλογα θα πουληθούν σε ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επίτευξη ενός επιτοκίου που θα είναι μικρότερο του 3%, όμως η αρχική τιμολόγηση είναι στο 3,25%.

Σημειωτέον ότι η Εθνική έχει δανεισθεί περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τον ELA και θέλει να τον αντικαταστήσει με δανεισμό από άλλες πηγές, π.χ. καλυμμένα ομόλογα που στηρίζονται στις ροές των υποκείμενων στεγαστικών δανείων. Αν τα καταφέρει θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα τα καταφέρει.

Ανάδοχος της έκδοσης είναι η ελβετική UBS ενώ συμμετέχουν επίσης η Deutsche Bank, Goldman Sachs, η HSBC, η NatWest Markets και η BofA.

Η Eurobank αναμένεται πως θα ακολουθήσει με έκδοση ομολόγου το επόμενο διάστημα ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση ομολόγου που αγόρασαν διεθνείς οργανισμοί, π.χ. ΕBRD.

Keywords
Τυχαία Θέματα