Fitch: Η συμφωνία είναι θετικό βήμα για την εκταμίευση της δόσης και το χρέος

18:33 4/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η προκαταρκτική τεχνική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της είναι ένα θετικό βήμα για την εκταμίευση της δόσης και την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων του Ιουλίου αλλά και προϋπόθεση για τις συζητήσεις που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους μακροπρόθεσμα αν και το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα παραμένουν αβέβαιο σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Αν το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, το Eurogroup θα μπορούσε

να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση 7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) όταν συνεδριάσει στις 22 Μαΐου.

Η Fitch αναφέρει ότι μέρος της δόσης θα διατεθεί για την μερική αποπληρωμή των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα και την αποπληρωμή του χρέους ύψους 6,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαιώνει την βαθμολογία «CCC» για την Ελλάδα του Φεβρουαρίου αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχει σημαντική πολιτική και λαϊκή αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν σημαντικό ρίσκο εφαρμογής. Ομως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις αντί να τις καταψηφίσουν.

Η Fitch επαναλαμβάνει ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν τα χρήματα προς την Ελλάδα πριν τον Ιούλιο ακόμη κι αν δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς η χώρα ξεπέρασε τον δημοσιονομικό στόχο το 2016.

Αν και ο δημοσιονομικός στόχος ξεπεράσθηκε, η μακροοικονομική εικόνα παραμένει μικτή, εν μέρει αντικατοπτρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην εμπιστοσύνη και τις αποπληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα