FT: Σχέδιο για δόση τώρα και χρέος αργότερα συζητούν οι δανειστές

11:12 24/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ αναζητούν κάποιο συμβιβαστικό σχέδιο που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι αλλά θα καθυστερήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους σύμφωνα με τους Financial Times

(FT).

Σύμφωνα με την πρόταση που τέθηκε στο Eurogroup από το ΔΝΤ, το Ταμείο θα λάμβανε την απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα υπό τον όρο ότι δεν πρόσφερε κεφάλαια μέχρις ότου η Ευρωζώνη παρείχε περισσότερες πληροφορίες στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τονίζει ο Jim Brunsden, επικαλούμενος διπλωμάτες.

Υποστηρικτές του σχεδίου ισχυρίζονται ότι θα προσφέρει την στήριξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που η Γερμανία θεωρεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το σχέδιο θα προσφέρει χρόνο στις πολιτικά ευαίσθητες συζητήσεις για το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους που το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητο για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Η προσέγγιση βρήκε στήριξη από υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες την Δευτέρα το βράδυ, τονίζει.

Αν και οι συνομιλίες έληξαν χωρίς συμφωνία, διπλωμάτες περιμένουν το σχέδιο να αποτελέσει την βάση των συζητήσεων όταν αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης ξαναβρεθούν στις 15 Ιουνίου για να βρούν λύση, αναφέρει το ρεπορτάζ των FT.

Η Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 7 δισ. ευρώ για αποπληρωμές χρέους τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι συνομιλίες της Δευτέρας δεν κατέληξαν λόγω των αντιρρήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ισχυρίσθηκε ότι το σχέδιο πρόσφερε λίγη διαύγεια για την Αθήνα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.

Η Αθήνα προσβλέπει στη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για να τονωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να προετοιμασθεί η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Μια συμφωνία στο Eurogroup δεν θα έδινε στην Ελλάδα την βεβαιότητα ότι θα περιληφθεί στο QE, κάτι που παραμένει απόφαση της ΕΚΤ, αναφέρει ο Jim Brunsden.

Ο Ποoυλ Τομσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, τόνισε πως έγινε πρόοδος, αλλά η Ευρωζώνη χρειάζεται να βάλει περισσότερο «ρεαλισμό» στις υποθέσεις για την μακροπρόθεσμη οικονομική επίδοση της Ελλάδας.

«Κάνουμε πρόοδο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», είπε. «Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος ακόμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα