Boris Berezovsky: O ζωντανός θρύλος του πιάνου στην Αθήνα

16:35 7/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία σπάνια εμπειρία θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει το αθηναϊκό κοινό, στις 25 Οκτωβρίου 2016, στο Παλλάς, όπου θα δώσει ρεσιτάλ ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής μας, ρωσικής καταγωγής, o Μπορίς Μπερεζόφσκι (Boris Berezovsky), για φιλανθρωπικό σκοπό.

O Boris Berezovsky έχει καταξιωθεί παγκοσμίως ως ο πιανίστας με υπερβατική τεχνική και έντονα προσωπικό καλλιτεχνικό αισθητήριο.

Από την εφημερίδα «Times» του Λονδίνου, περιγράφεται ως «ο μοναδικός καλλιτέχνης που ισορροπεί ανάμεσα στη δεξιοτεχνική υπεράνθρωπη τελειότητα και τη βαθιά εμπνευσμένη ερμηνευτική

δύναμη».

Ο Ρώσος καλλιτέχνης έχει κατακτήσει την κορυφή τόσο για την ακατανίκητη δύναμη και ανυπέρβλητη τεχνική του όσο και για το βαθυστόχαστο σκεπτικισμό και την εσωτερικότητα των ερμηνειών, αλλά και το σπάνιο χαρακτήρα του. Είναι σεμνός, δωρικός, και επικοινωνιακός με το κοινό, ένας άνθρωπος αφιερωμένος στην Tέχνη του, βγαλμένος από τα σπλάχνα της Σχολής Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.

Ο Boris Berezovsky κέρδισε, μεταξύ άλλων, το πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Tchaikovsky της Μόσχας το 1990, ενώ δύο χρόνια πριν, είχε κιόλας κάνει το ντεμπούτο του στο Λονδίνο, όπου οι κριτικοί τον αποθέωσαν.

Το περιοδικό «Pianist magazine», έγραψε: «Τίποτε δεν φοβίζει τον Boris Berezovsky που παίζει… με ακατανίκητη δύναμη, σιγουριά και τεχνική τελειότητα».

Έκτοτε, ηχογραφεί και εμφανίζεται ανελλιπώς ως σολίστ με τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου (Berlin Philharmoniker, New York Philharmonic κ.ά.), σε ένα ευρύ ρεπερτόριο με έμφαση στα δυσκολότερα έργα της παγκόσμιας παγανιστικής εργογραφίας, όπως τις «12 Σπουδές υπερβατικής δεξιοτεχνίας» του List, τις «24 Σπουδές» του Chopin και Chopin/Godowsky, τις «Σπουδές- Etudes-tableaux» του Rachmaninoff, τις Σονάτες των Beethoven, Liszt, Brahms, Rachmaninoff και αντίστοιχα τα μεγάλα κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, όπως το «Δεύτερο» του Brahms. Έχει λάβει πληθώρα βραβείων για τις ηχογραφήσεις του, όπως το BBC Music Magazine Award και στη Γαλλία, το βραβείο Choc de la Musique.

Αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία για να τον δείτε και να τον ακούσετε «live» στην Αθήνα για πρώτη φορά, σε ένα πρόγραμμα ρεσιτάλ αντιπροσωπευτικό του ρεπερτορίου του, σε αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της εποχής του Ρομαντισμού:

Θα ερμηνεύσει στο πρώτο μέρος Franz Liszt: «Σπουδές υπερβατικής δεξιοτεχνίας (Études d‘exécution Transcendante)», S.139 (αποσπάσματα), και στο δεύτερο μέρος Pyotr Ilych Tchaikovsky: «Σκηνές από ένα ρωσικό χωριό (Dumka)», Op. 59, Sergei Rachmaninoff: «Σπουδές (Études Tableaux)», Op.39 (αποσπάσματα).

Μέρος των εσόδων θα δοθεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνευμόνων «Η Σκυτάλη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων και Δωρεάς Οργάνων.

Η «Σκυτάλη» ιδρύθηκε το 1991 ως «Σύλλογος Βαρέως Καρδιο-πνευμονοπαθών Ασθενών» από την πρώτη Ελληνίδα που δέχτηκε μόσχευμα καρδιάς, την Ιωάννα Λεβαντή, και σημερινή πρόεδρο, καθώς και από 32 ανθρώπους, που είτε είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, είτε πνεύμονα.

Τα μέλη ήταν οι πρώτοι Έλληνες μεταμοσχευμένοι ασθενείς που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό και μεταμοσχεύτηκαν κυρίως από τον διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργό Sir Magdi Yacub στο νοσοκομείο Harefield στη Μεγάλη Βρετανία, άλλα κέντρα του εξωτερικού, καθώς και της Ελλάδας. Σήμερα, έχει δεκάδες μέλη πανελλαδικά που στηρίζονται από το Σύλλογο με ειδικό το πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης και επαναμεταμόσχευσης.

Προπώληση:

Τηλέφωνο: 211 1000 365www.ticket365.grΤαμεία του Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, (Σύνταγμα-City Link)

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 -3213100

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα