55.500 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν το 2ο εξάμηνο εκτιμά το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

15:33 6/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων βρίσκονται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση σε σχέση με πριν και υπάρχει κίνδυνος απώλειας 55.500 θέσεις απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 42% των επιχειρήσεων θεωρεί «αρκετά και πολύ πιθανό» να κλείσει το επόμενο διάστημα έναντι 52,2% το προηγούμενο εξάμηνο σύμφωνα με την έρευνα.

«Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και

οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν τριπλάσιο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (αυτοαπασχολούμενοι 51,5%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες (από 5 άτομα και πάνω, 17,7%). Ομάδα υψηλού κινδύνου είναι και το σύνολο των επιχειρήσεων που ήταν προμηθευτές μεγάλων εταιρειών που βρίσκονται σήμερα σε δυσκολίες ή/και εκκαθάριση,» τονίζει.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει επίσης ότι το 59,5% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση το δεύτερο εξάμηνο και μόλις το 8,5% βελτίωση.

Υπάρχει μια οριακή βελτίωση για μικρό αριθμό επιχειρήσεων, όμως οι αρνητικές προσδοκίες επικρατούν λόγω της περιορισμένης ρευστότητας και του νέου μίγματος περιοριστικών μέτρων που αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση και τα εισοδήματα.

«…για κάθε 1 επιχείρηση που εμφανίζει σημάδια βελτίωσης και υγείας, άλλες 10 επιχειρήσεις ασθενούν σοβαρά, με απροσδιόριστο χρόνο επούλωσης των πληγών που άφησε η εξαετία της ύφεσης και η ατελέσφορη λιτότητα. Όλο και περισσότερες πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τάσεις εξόδου από την αγορά και εξαιρετικά μειωμένες αντοχές, γεγονός που διευρύνει το χάσμα ανταγωνισμού με τις ομόλογες μεγαλύτερες,» τονίζει.

Επίσης, ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών βαίνει μειούμενος στο 17,6% από 20,6%.

«Τη μεγαλύτερη μείωση φαίνεται ότι καταγράφουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, ένδειξη συγκέντρωσης μεριδίων και τάσης ολιγοπώλησης της αγοράς. Σωρευτικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η συνολική μείωση από την έναρξη της κρίσης και μετά το 2010 υπερβαίνει το 80% ενώ η πτώση αγγίζει το 35% την τελευταία τριετία,» αναφέρει.

Η ίδια έρευνα παρατηρεί ότι η μείωση των πωλήσεων για τις μεσαίες επιχειρήσεις κατά 13% την τελευταία τριετία σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΤΕ. Η διαφορά στη μείωση του τζίρου επιβεβαιώνει τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Επίσης, η έρευνα διαπιστώνει κάποιου είδους διϋσμό/διχοτόμηση της αγοράς καθώς οι νέες επιχειρήσεις (έως 5 έτη λειτουργίας) σημειώνουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από εκείνες που προϋπήρχαν της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 23,5% των νέων επιχειρήσεων δήλωσαν βελτίωση του τζίρου.

«Το επόμενο διάστημα αναμένεται κορύφωση του φαινομένου της αδήλωτης επαγγελματικής δραστηριότητας ή της παράκαμψης της ελληνικής φορολογικής διοίκησης μέσα από επιχειρηματικά σχήματα με έδρα στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό είχε αρχίσει να εντείνεται από το καλοκαίρι του 2015, όταν οι επιπτώσεις της δεύτερης φάσης ύφεσης έτειναν να πλήξουν κυρίως τη μικρή επιχειρηματικότητα.

Τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας 33,000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί),» τονίζει.

Ομως, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας 22,500 επιπλέον θέσεων μισθωτής απασχόλησης, πέραν των όσων προκύψουν από τα πιθανά λουκέτα, στο επόμενο εξάμηνο.

«Συνολικά, αναμένεται να απολεσθούν 55,500 θέσεις απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις, αν συμπεριλάβουμε και τις απώλειες που θα προκύψουν από εκείνους που θα αναστείλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι)«, τονίζει.

Η έρευνα καταγράφει τις απώλειες 4.200 καταγεγραμμένων θέσεων απασχόλησης το 1ο εξάμηνο εκ των οποίων οι 2,500 ήταν μισθωτής απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις με 10-15 έτη λειτουργίας (9,3%) σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στο μέτωπο των υποχρεώσεων, «4 στους 10 «μικρούς επιχειρηματίες» του ΟΑΕΕ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία,» τονίζει, προσθέτοντας ότι 15,9% έχει ταυτόχρονα οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, πάνω από 1 στις 5 επιχειρήσεις δεν αποπληρώνει εγκαίρως τις οφειλές τους προς τις ΔΕΚΟ ενώ 1 στις 3 επιχειρήσεις οφείλει δάνεια στις τράπεζες.

Σημειωτέον ότι η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1000 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 13 έως 25 Ιουλίου 2016.

Οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 άτομα προσωπικό αντιστοιχούν στο 99,6% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα