4o Θερινό Μουσικό Camp με την The Underground Youth Orchestra (video)

10:03 21/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενα ξεχωριστό μουσικό Summer Camp παρέα με την The Underground Youth Orchestra έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα παιδιά και οι νέοι μουσικοί που ασχολούνται με την κλασική και την τζαζ μουσική, από 21 έως 26 Αυγούστου 2017, στο Ρίο της Πάτρας.

Για πέντε ημέρες, οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν ένα εντατικό σεμινάριο με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη, συνδυάζοντας μαθήματα μουσικής

και διακοπές πλάι στη θάλασσα, στο Ρίο της Πάτρας.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τη διδασκαλία έργων μουσικής δωματίου και ορχηστρικά έργα που αφορούν τα παρακάτω όργανα: βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο, κιθάρα, πιάνο, φλάουτο, κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, σαξόφωνο, τρομπέτα και άρπα.

Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού, μονωδίας και διεύθυνσης ορχήστρας.

Στο σεμινάριο συμμετέχει επίσης η The Underground Youth Orchestra, δίνοντας την δυνατότητα σε σπουδαστές που δεν είχαν την ευκαιρία συμμετοχής σε ορχηστρικό σχήμα να αποκτήσουν αυτήν την εμπειρία. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε σπουδαστές διεύθυνσης ορχήστρας να διευθύνουν ένα οργανωμένο σχήμα, το οποίο έχει ήδη ορχηστρική εμπειρία, υπό την καθοδήγηση του Αναστάσιου Συμεωνίδη (μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ). Παράλληλα με τα μαθήματα και τα μουσικά σύνολα θα διοργανωθούν συναυλίες και ρεσιτάλ των συμμετεχόντων στο Μουσικό Camp.

Βασικός στόχος του μουσικού Camp είναι η διάδραση των νέων μουσικών με την Ορχήστρα και η συμμετοχή τους σ’ αυτήν, είτε ως μέλη της, είτε ως σολίστ. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής.

4ο ΘΕΡΙΝΟ SUMMER MUSIC CAMP

Kόστος συμμετοχής: 150€ για τα ενεργά μέλη και 80€ για τους ακροατές μουσικούς. Στην τιμή περιλαμβάνεται το δικαίωμα συμμετοχής στο Σεμινάριο, (Ατομικά μαθήματα και μουσικά σύνολα διαρκείας 31 ωρών), στις διαλέξεις και στις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν. Για τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο φωνητικής, το κόστος για τα ενεργά μέλη επιβαρύνεται κατά 30€ και περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την πιανιστική συνοδεία.

Οι εγγραφές λήγουν στις 30 Ιουνίου 2017 και θεωρούνται έγκυρες με τη συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής, που βρίσκεται στη σελίδα και την κατάθεση προκαταβολής (50€) στον λογαριασμό της διοργανώτριας, για την κράτηση της θέσης. Το, κατά περίπτωση, ποσό συμμετοχής στο σεμινάριο και τη διαμονή πρέπει να κατατεθεί, το αργότερο έως 15 Ιουλίου 2017, στον τραπεζικό λογαριασμό της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΙΣ (Ekfrassis Productions): ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 6442-122293-356 IBAN: GR36 0171 4420 0064 4212 2293 356 , με απαραίτητη την αναγραφή του ονόματος του συμμετέχοντα που έχει δηλωθεί στην φόρμα εγγραφής.

Δύο λόγια για το Θερινό Μουσικό Camp από τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Κώστα Ηλιάδη

Όταν, 6 χρόνια πριν, οραματιστήκαμε με την Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου τη δημιουργία μιας νεανικής συμφωνικής ορχήστρας είχαμε διαπιστώσει, έχοντας 30 χρόνια εμπειρίας στη μουσική εκπαίδευση, ότι η συμμετοχή ενός νέου σπουδαστή μουσικής σε μουσικά σύνολα ή ακόμα καλύτερα σε μια συμφωνική ορχήστρα, αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για τη μουσική του ανέλιξη.

Τα χρόνια που ακολούθησαν δικαίωσαν απόλυτα την πεποίθησή μας. Ο ενθουσιασμός της συμμετοχής στην ορχήστρα κάνει τις ατελείωτες πρόβες να μοιάζουν με παιχνίδι και η προσμονή για τις συναυλίες που ακολουθούν γεμίζει ενθουσιασμό και περηφάνια όλους όσοι συμμετέχουν. Ήδη η The Underground Youth Orchestra έχει γίνει γνωστή σε ευρύ κοινό, που την ακολουθεί πιστά στις συναυλίες της.

Είναι όμως αρκετή μόνο ή διάθεση της συμμετοχής και η ατομική μελέτη για να νιώσει ένας νέος σπουδαστής μουσικής έτοιμος να ενταχθεί σε ένα μουσικό σύνολο; Πώς θα μπορούσαμε να του διώξουμε την ανασφάλεια ή τη συστολή του; Πώς θα μπορούσαμε να τον κάνουμε να πιστέψει στις δυνατότητες του;

Έχοντας τη στήριξη έμπειρων μουσικών που είναι καταπληκτικοί δάσκαλοι με μεγάλη μεταδοτικότητα, αγάπη γι αυτό που κάνουν και πολύ μεράκι, δημιουργήσαμε τον σεμιναριακού τύπου θεσμό του Θερινού Μουσικού Camp, που φέτος κλείνει τα 4 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας του.

Μικρές ή μεγάλες παρέες, έγχορδα ή πνευστά, προχωρημένη ή αρχική ατομική εκπαίδευση, εμπειρία ή όχι στα μουσικά σύνολα, τίποτα από όλα αυτά δεν στέκεται εμπόδιο στο να ανέβουν όλοι στην ίδια σκηνή, να παίξουν όλοι τα ίδια κομμάτια, να νιώσουν όλοι τη χαρά της συμμετοχής και να εισπράξουν όλοι το χειροκρότημα επιβράβευσης από το κοινό που θα παρακολουθήσει την συναυλία που κλείνει κάθε χρόνο το Θερινό Μουσικό Camp.

Η συμμετοχή των παιδιών που απαρτίζουν την The Underground Youth Orchestra στο Θερινό Μουσικό Camp διώχνει από τους «καινούργιους» το άγχος του «πρωτάρη», μέσα από την παρέα και τις φιλικές σχέσεις. Κάθε χρόνο, νέα μέλη προστίθενται στο δυναμικό της ορχήστρας ή δημιουργούν δικά τους μουσικά σύνολα έχοντας αποκομίσει τεράστια εμπειρία από την παρακολούθηση του σεμιναρίου. Η εκπαιδευτική μας ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά η ηθική μας ανταμοιβή από την πρόοδο των «δικών» μας παιδιών ακόμα μεγαλύτερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα