«28 φορές Ευρώπη» στην ΕΡΤ1

05:37 11/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Φτηνές τουλίπες» είναι ο τίτλος του θέματος της 11ης εκπομπής «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Αργυρός, και θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2016, στις 17:00.

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ, τρία χρόνια μετά. Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη,

που δεν θα περιορίζονται όμως στον στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα. Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της νέας εκπομπής.

Εκπομπή 11η: «Φτηνές τουλίπες»

Οι «28 Φορές Ευρώπη» ταξίδεψαν στο Λουξεμβούργο, το Άμστερνταμ και τη Χάγη προκειμένου να ερευνήσουν τι έχει αλλάξει μετά από το σκάνδαλο, που είχε ξεσπάσει πριν από δύο ακριβώς χρόνια μετά τις αποκαλύψεις των «LuxLeaks», για τις συμφωνίες της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου με πολυεθνικές εταιρείες με στόχο τη φοροαποφυγή.

Παρά τις υποσχέσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή απέναντι στο πρόβλημα ολοένα και περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις έρχονται στο φως. Μια σειρά από χώρες επιμένουν να επιδίδονται σε έναν άτυπο φορολογικό ανταγωνισμό, προκειμένου να προσελκύσουν ξένες επιχειρήσεις στην επικράτειά τους, έστω και αν αυτό δεν τους αποφέρει παρά αμελητέα έσοδα.

Τα σκήπτρα στην Ευρώπη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίζει να κρατά πάντα η Ολλανδία, η οποία προσφέρει «φορο-βελτιώσεις» στις πολυεθνικές και λειτουργεί κυρίως ως «μεσάζουσα» προκειμένου να περάσουν αφορολόγητα από εκεί και μέσα από «εταιρείες γραμματοκιβώτια» (letterbox companies) πάνω από 3 τρισ. το χρόνο, τα οποία καταλήγουν στη συνέχεια σε κάποιον εξωτικό φορολογικό παράδεισο. Οι απώλειες για μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ανυπολόγιστες. Η Κομισιόν προσπαθεί κατά καιρούς να περιορίσει το φαινόμενο με την επιβολή προστίμων, αλλά για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η μεγάλη συζήτηση περί νομίμου και ηθικού στην πολιτική δεν οδηγεί σε απαντήσεις.

Στην εκπομπή μιλούν οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι που συνεργάστηκαν για την αποκάλυψη των «LuxLeaks», εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οικονομολόγοι και ερευνητές οργανώσεων, που μάχονται για την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Keywords
Τυχαία Θέματα