Ζητάμε ρύθμιση χρέους και σχεδόν 30 δισ, χωρίς μνημόνιο και ΔΝΤ…

20:05 30/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Η κυβέρνηση πρότεινε διετή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM) με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Στην πραγματικότητα ζητά δάνειο ύψους 29,145 δισ ευρώ μέχρι το 2017, για κάλυψη χρεών προς το εξωτερικό ή και το εσωτερικό, υποβάλλοντας ταυτόχρονα αίτημα για παράταση του ισχύοντος μνημονίου, ώστε να αποτραπεί η τεχνική χρεοκοπία.

Όπως

είναι διατυπωμένη η πρόταση, ουσιαστικά, προβλέπει απομάκρυνση του ΔΝΤ, ενώ δεν εξηγεί με βάση ποιους όρους θέλουμε να μας δοθεί το δάνειο. Μνημονιακούς ή όχι;

Για να αντιληφθούμε τις πιθανότητες που υπάρχουν να γίνει αποδεκτή, αρκεί να σκεφτούμε ότι η Γερμανία δε συζητά καν την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Για δυο λόγους:

* Πρώτον, διότι εκτιμά πως η Ευρωζώνη δεν διαθέτει αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος, και

* Δεύτερον, διότι χωρίς το ΔΝΤ δεν πρόκειται το γερμανικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει κανένα νέο πρόγραμμα.

Ας θυμηθούμε ότι χθες ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ περιέγραψε ως βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας την επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η Ευρωζώνη. Και στάθηκε ειδικά στο ότι η Αθήνα δε δέχεται καν τη συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα -εννοώντας τρίτο μνημόνιο, με σκληρούς όρους και αυστηρούς ελέγχους.

Αυτό ακριβώς το τρίτο μνημόνιο, στα πρότυπα των δυο προηγουμένων, προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση, με την πρόταση που υπέβαλε σήμερα. Ζητά τα λεφτά, χωρίς όρους, και με ταυτόχρονη ρύθμιση του χρέους.
Άρα, επιχειρεί να υπερβεί τη συζήτηση για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του δεύτερου μνημονίου, με βάση την οποία θα εκταμιεύονταν μόνο τα χρήματα που απαιτούνται για να πληρωθούν ΔΝΤ και ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι…

Keywords
Τυχαία Θέματα