Υποτίμηση-σοκ κατά 69% στη Βενεζουέλα – Πραξικόπημα βλέπει ο Μαδούρο

15:12 15/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Σε αποδέσμευση της ισοτιμίας του μπολιβάρ από το δολάριο προχώρησε χθες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, προκαλώντας υποτίμηση 69% στο νόμισμα ως προς το δολάριο.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η απόφαση αυτή συμπίπτει με την εγκαθίδρυση νέου συστήματος συναλλαγματικών συναλλαγών (Simadi foreign exchange platform) και εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, να τονώσει τα έσοδα των κρατικών ταμείων.

Η

Βενεζουέλα είναι μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, η οποία πλήττεται από την πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Με τα νέα δεδομένα το νόμισμα της Βενεζουέλας διαμορφώθηκε στα 170 μπολιβάρ προς το δολάριο έναντι των 52 μπολιβάρ με το προηγούμενο σύστημα ισοτιμιών. Στη «μαύρη αγορά» η ισοτιμία έχει εκτιναχθεί στα 190 μπολιβάρ προς ένα δολάριο.

Η νέα αγορά Simadi αποτελεί και την πέμπτη προσπάθεια της κυβέρνησης τα τελευταία δώδεκα χρόνια να ανταποκριθεί στη διογκούμενη ζήτηση για δολάρια, η οποία υπάρχει εξαιτίας των ελέγχων στην κίνηση ξένου νομίσματος.

Επιπλέον, θέλει και να χαλιναγωγήσει την παράνομη χρηματαγορά, διαμέσου της οποίας παρακάμπτονται οι έλεγχοι στη ροή συναλλάγματος.

Διαβάστε περισσότερα:
http://marketnews.gr/article/20791/ypotimiisi_sok_kata_69_toy_mpolivar_sth_benezouela_praxikophma_eide_o_madouro#sthash.hsArrvAN.dpuf

Keywords
Τυχαία Θέματα