Υδατογραφίες του Χίτλερ πωλήθηκαν αντί 391.000 ευρώ

20:23 21/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Δεκατέσσερις υδατογραφίες και σχέδια του Αδόλφου Χίτλερ πωλήθηκαν προς 391.000 ευρώ σε μια αμφιλεγόμενη δημοπρασία στη Νυρεμβέργη, το περασμένο Σάββατο.

Την υψηλότερη τιμή συγκέντρωσε ο πίνακας με το παραμυθένιο κάστρο Νόϊσβανστάιν στη Βαυαρία καθώς πωλήθηκε για 100.000 ευρώ, ενώ ένας πίνακας με ένα μπουκέτο γαρίφαλα άγγιξε τις 73.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα έργα, που χρονολογούνται από το 1904-1922 και φέρουν την υπογραφή «ΑΧίτλερ», περιλαμβάνουν διάφορα κτίρια στη Βιέννη, μια εικόνα της Πράγας στην ομίχλη και ένα γυμνό γυναικείο σώμα.

Σύμφωνα

με τον οίκο δημοπρασιών Weidler, οι υποψήφιοι αγοραστές ήταν επενδυτές από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών Kathrin Weidler στο πρακτορείο ειδήσεων DPA, οι συλλέκτες «δεν επικεντρώθηκαν στον ζωγράφο, αλλά έχουν ένα γενικό ενδιαφέρον στην τέχνη με υψηλή αξία».

Αν και δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την πώληση έργων του Χίτλερ, εφόσον δεν περιέχουν ναζιστικά σύμβολα, πολλοί εκφράζουν προβληματισμό αλλά και ηθικά ζητήματα.

Ο οίκος Weidler έχει και στο παρελθόν υπερασπιστεί την πώληση έργων του Αδόλφου Χίτλερ, χαρακτηρίζοντάς τα «ιστορικά ντοκουμέντα».

Ο Χίτλερ φέρεται να έχει ζωγραφίσει εκατοντάδες έργα σε νεαρή ηλικία, όταν διέμενε στο Μόναχο και στη Βιέννη.

«Επειδή ο Χίτλερ δεν είχε δικό του ύφος σαν ζωγράφος, αλλά γενικά αντέγραφε, είναι πολύ δύσκολο να σιγουρευτεί κάποιος αν ο πίνακας είναι του Χίτλερ», αναφέρει ο Birgit Schwarz, Αυστριακός ιστορικός τέχνης, μιλώντας πέρυσι στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα