Ξυδάκης στη Welt: Σύντομα η αποσυμφόρηση των νησιών

11:29 28/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα Welt, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αιτούνται πλέον τη χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την υπογραφή της προσφυγικής συμφωνίας, καθώς οι άνθρωποι κάνουν φυσικά χρήση του δικαιώματός τους για να κερδίσουν χρόνο και να μην επαναπροωθηθούν άμεσα στην Τουρκία. Η Ελλάδα όμως δεν διαθέτει επαρκή αριθμό υπαλλήλων για να ανταποκριθεί και αυτό

περιπλέκει την κατάσταση.

Από τους 400 υπαλλήλους της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου EASO που επρόκειτο να έρθουν στην Ελλάδα, έχουν φτάσει μόλις 26. «Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη στήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Περιμένω να επιδείξουν οι Ευρωπαίοι αλληλεγγύη και να μην δίνουν απλώς υποσχέσεις (…)», επισημαίνει ο κ. Χυδάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν προχωρά ούτε και η ανακατανομή των προσφύγων από την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Λέξη ταμπού η ανακατανομή»

«Η ανακατανομή έχει εξελιχθεί σχεδόν σε λέξη ταμπού. Πρόκειται για ένα πρόβλημα διότι υπάρχουν σαφείς αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», όπως επισημαίνει ο υπουργός. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η Ελλάδα ότι και η ίδια δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Τουρκία στο βαθμό που θα έπρεπε, ο κ. Ξυδάκης απαντά ότι «δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε τόσες πολλές υποθέσεις με τόσους λίγους υπαλλήλους. Εάν ξεκινούσαμε μαζικές απελάσεις, τότε θα έπρεπε να λογοδοτήσουμε στη διεθνή, ευρωπαϊκή και την ελληνική δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση εάν το χάος που παρατηρείται σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι και αποτέλεσμα της ελλιπούς στήριξης των Ευρωπαίων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντά ότι «οι πυρκαγιές και οι ταραχές σε ορισμένα προσφυγικά καταλύματα στα ελληνικά νησιά είναι τρόπον τινά και συνέπεια της ελλιπούς ανακατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη αλλά και της ελλιπούς στήριξης των χωρών της ΕΕ».

Προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών

Όπως αναφέρει ο υπουργός, το γεγονός ότι βάσει της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία οι πρόσφυγες πρέπει να κρατούνται στα hotspot των νησιών, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για τους ίδιους. «Δεν βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα όπου έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και σχολεία για τα παιδιά τους. Για τους πρόσφυγες τα νησιά είναι ένας τόπος όπου αισθάνονται φυλακισμένοι. Αυτό τους προκαλεί ανασφάλεια. Πριν την πυρκαγιά στη Μόρια κυκλοφόρησε η φήμη ότι επρόκειτο να γίνουν μαζικές απελάσεις. Αυτό τρέλανε τους ανθρώπους».

Σε μια προσπάθεια «αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου» θα ξεκινήσει σύντομα, σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, «η μεταφορά μεγάλου αριθμού μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα». «Θα είναι άρτια οργανωμένο (…). Γνωρίζουμε τα ονόματα και τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών» καταλήγει ο υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα