Ξανανιώθουν την αφή χάρη στο τεχνητό χέρι…

15:18 7/2/2014 - Πηγή: Aixmi

Εκ νέου την αίσθηση της αφής μέσω των τεχνητών δακτύλων προσφέρει με το νέο της επίτευγμα μια διεθνής επιστημονική ομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Μ. Βρετανία, με επικεφαλής τον Δρ Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EFPL), συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ερευνητικής κοινοπραξίας Lifehand 2, και δημιούργησαν το προηγμένο αυτό χέρι για τον δανό Ντένις

Άαμπο Σόρενσεν, ο οποίος είχε χάσει το αριστερό χέρι του σε ατύχημα με πυροτεχνήματα πριν σχεδόν μια δεκαετία. Το τεχνητό μέλος συνδέθηκε με τα νεύρα του ασθενούς που υπήρχαν στο άνω τμήμα του βιολογικού χεριού του.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας ακρωτηριασμένος άνθρωπος αποκτά σε πραγματικό χρόνο αίσθηση αφής από μια νευρο-προσθετική συσκευή», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας, καθώς οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι ο 36χρονος ασθενής ήταν σε θέση, ακόμα και με κλειστά μάτια, να διακρίνει το σχήμα και τη σκληρότητα των αντικειμένων που έπιανε με το τεχνητό χέρι.

Η καινοτομία του ρομποτικού άκρου έγκειται στον λογισμικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό του, που του επιτρέπει να μεταφέρει αισθητηριακά νευρικά σήματα στον εγκέφαλό του σε πραγματικό χρόνο.

Πλέον, οι ερευνητές ήδη προσπαθούν να εξελίξουν περαιτέρω το τεχνητό μέλος, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι, και όχι μόνο σε κλινικό περιβάλλον. Παράλληλα, ήδη κάνουν σχέδια προκειμένου το προσθετικό χέρι να αποκτήσει μεγαλύτερη ευαισθησία, ώστε να νιώθει επίσης την υφή και την θερμοκρασία των αντικειμένων.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστεί μια δεκαετία περίπου ωσότου ένα τέτοιο «βιονικό» χέρι καταστεί διαθέσιμο για ευρύτερη χρήση. Πάντως, το κόστος του αναμένεται να είναι υψηλό, και άρα προσιτό μάλλον μόνο σε ασθενείς υψηλό εισόδημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα