«Βυθίστηκε» το ισπανικό χρηματιστήριο, η χειρότερη ημέρα των τελευταίων 15 μηνών για τον IBEX

21:47 4/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Κατέρρευσαν ισπανικές μετοχές και ομόλογα, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στην Ισπανία μετά το δημοψήφισμα της Καταλονίας βαθαίνει την θεσμική κρίση στην περιοχή γεννώντας γεωπολιτικούς και οικονομικούς φόβους. Μάλιστα, οι πιέσεις στην αγορά ανάγκασαν τον υπουργό Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος να προχωρήσει σε καθησυχαστικές δηλώσεις έτσι ώστε να αποτραπεί ένα bank run.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο ισπανικός IBEX

σημείωσε βουτιά 2.9% στις 9.964,90 μονάδες, σημειώνοντας την χειρότερη ημερήσια πτώση από τις 24 Ιουνίου του 2016, την επομένη δηλαδή του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν επίσης η πρώτη φορά από το Μάρτιο που ο δείκτης έκλεισε κάτω από τις 10.000 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1.771%, ένδειξη πως οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν γύρω από την κλιμάκωση της θεσμική κρίσης στην Καταλονία, μια από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας.

«Δεδομένης της ταραχώδους ιστορίας και των ισχυρών δεσμών στην οικονομία, οι short sellers θα στοχοποιήσουν τις ισπανικές τράπεζες σε ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια που θα σχετίζεται με την Καταλονία”, δήλωσε ο David Madden, αναλυτής της CMC Markets.

Στο μεταξύ, όλες οι ισπανικές τράπεζες έκλεισαν με βαριές απώλειες σήμερα. Συγκεκριμένα, η CaixaBank κατέγραψε βουτιά 5%, η banco de Sabadell υποχώρησε 5.7% και η Bankia σημείωσε πτώση 3.7%. Από το κύμα ρευστοποιήσεων δεν μπόρεσε να ξεφύγει ούτε η BBVA που έχασε 3.6%, αλλά ούτε και η Banco Santander που σημείωσε απώλειες 3.8%.

Στο… κόκκινο και η υπόλοιπη Ευρώπη

Οι ταραχές στην Ισπανία δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες αγορές στην Ευρώπη, που έκλεισαν επίσης σε αρνητικό έδαφος.

Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx έκλεισε με απώλειες 0.13%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε απώλειες 0.34%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax ενισχύθηκε κατά 0.53%, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε οριακές απώλειες και ο γαλλικός CAC έχασε 0.08%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε ισχυρή πτώση 1.44%, ενώ ο πορτογαλικός PSI έχασε 0.99%.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα