Βρυξέλλες: Άμεσα η πρώτη δόση 10 δισ. στις τράπεζες

17:59 12/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Με 10 δισ. ευρώ θα στηριχθούν οι τράπεζες και άλλα 15 δισ. θα δοθούν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης στο τέλος της χρονιάς σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. To γεγονός αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η σκέψη για bail in, δηλαδή για κούρεμα μετοχών,

ομολόγων και καταθέσεων στις αρχές του 2016.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα πρώτα 10 δισ. θα μπουν σε ειδικό λογαριασμό και όχι στους ισολογισμούς των τραπεζών, με στόχο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει μόνο να υποβληθούν σε νέα stress tests από την EKT προκειμένου να αποφασιστεί αν το τελικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι τα 25 δισ. ευρώ συνολικά, αλλά επίσης θα πρέπει να καταθέσουν προς αξιολόγηση τα επιχειρηματικά σχέδιά τους.

Όταν κριθούν επαρκή τα σχέδια των τραπεζών, τις νέες μετοχές στις τράπεζες θα τις κατέχει το ΤΧΣ και όχι οι ευρωπαϊκές αρχές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις τράπεζες να διενεργούν κανονικά τις δραστηριότητές τους, με σχετικά λίγους περιορισμούς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, θα υπάρξει άμεση επίδραση στην οικονομία»δηλώνει μια από τις πηγές του πρακτορείου και στη συνέχεια προσθέτει: «Ξέρουμε ότι υπάρχουν 40 δισεκατομμύρια κάτω από τα στρώματα και αυτά τα χρήματα θα επιστρέψουν στις τράπεζες, πολύ πολύ σύντομα».

Keywords
Τυχαία Θέματα