Βρετανός καθηγητής: Η μάνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στην Αμφίπολη

10:20 29/9/2014 - Πηγή: Aixmi

Είναι «ανδρικό» ή «γυναικείο» το μνημείο της Αμφίπολης;
Μέχρι τώρα οι Έλληνες αρχαιολόγοι απαντούν, σχεδόν με βεβαιότητα, ότι είναι «ανδρικό».
Πιστεύουν, δηλαδή, ότι εκεί είναι θαμμένος κάποιος επιφανής άνδρας της εποχής του Μεγαλου Αλεξάνδρου.

Ωστόσο, ακριβώς το αντίθετο ισχυρίζεται ένας από τους πιο γνωστούς μελετητές της ιστορίας του Μακεδονικού Βασιλείου, ο Βρετανός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Άντριου Τσαγκ.
Πιστεύει ότι κατά 50% είναι θαμμένη εκεί η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.

Όπως είπε στο «Έθνος

της Κυριακής» οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες τον οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Η άποψή του είναι ότι οι Καρυάτιδες αναπαριστούν Κλώδωνες, ιέρειες του Διονύσου, και φέρουν στο κεφάλι ένα καλάθι- χαρακτηριστικό των ακολούθων του Διονύσου.

Στο στήθος τους, επίσης, διακρίνονται πτυχώσεις που παραπέμπουν στο κουβάλημα σακιδίου. Πράγμα που εντοπίζεται σε δύο μόνο αγάλματα ακολούθων του Διονύσου (βρίσκονται σε μουσεία της Ευρώπης) και αποτελούν αντίγραφα αντίστοιχων γλυπτών του 4ου αιώνα π.Χ.

«Προσωπικά εκτιμώ ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η βασίλισσα των Μακεδόνων, καθώς οι Σφίγγες που βρέθηκαν στην είσοδο έχουν βρεθεί και σε δύο θρόνους βασιλισσών της Μακεδονικής περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί στη Βεργίνα. Ο ένας εκ των δύο θρόνων ήταν της Ευρυδίκης, της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι Σφίγγες ήταν πιθανότατα σύμβολο των θηλυκών μελών της βασιλικής οικογένειας.

Το κόστος και το σχεδιασμό του τάφου υποστηρίζει ότι είχε αναλάβει κάποιος εκ των στενών συγγενών της Ολυμπιάδας «Θεωρώ ότι σχεδόν σίγουρα η Κλεοπάτρα, η αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη της Ολυμπιάδος, έπαιξε κάποιο ρόλο στην κατασκευή του, ενώ δεν αποκλείεται και η σύζυγος του Κασσάνδρου και ετεροθαλής αδερφή του Αλέξανδρου, Θεσσαλονίκη», προσθέτει ο Τσαγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα