Βουλή: Έντονη αντιπαράθεση για Ξηρό & το ν/σ για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

18:27 16/4/2015 - Πηγή: Aixmi

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην ολομέλεια της βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την επίμαχη διάταξη που επιτρέπει στον Σάββα Ξηρό να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’οίκον περιορισμό, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα

της αντιπολίτευσης και φυσικά από συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, χαρακτήρισε συκοφαντικές τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως η διάταξη είναι φωτογραφική και αφορά μόνο στον Σάββα Ξηρό. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, αφορά σε 2 ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και πρόσθεσε ότι και άλλοι κρατούμενοι με ίδιο ποσοστό αναπηρίας που έχουν εκτίσει 8 ή 9 χρόνια της ποινής τους θα μπορούν μελλοντικά να κάνουν χρήση της διάταξης, όταν δηλαδή συμπληρώσουν 10 έτη στη φυλακή.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας υποστηρίζοντας ότι διαλύει την εσωτερική ασφάλεια της χώρας και πως έχει δομικό πρόβλημα με την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. «Τι θα πούμε στους συγγενείς θυμάτων που έχασαν το φως από τη ζωή τους;» ρώτησε τον υπουργό δικαιοσύνης ο βουλευτής της ΝΔ.

Επίθεση κατά του Νίκου Παρασκευόπουλου εξαπέλυσε όμως και η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δε μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να μην αντιλαμβάνεται την ευθύνη των λόγων του όταν λέει ότι το κράτος τύφλωσε τον Ξηρό ή ότι πίσω από τις κουκούλες κρύβονται άνθρωποι. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση; Ότι ο Σάββας Ξηρός είναι λαϊκός αγωνιστής; Τι, της δημοκρατίας και κατά του φασισμού; Ποιου φασισμού; Πιο ακραίου από αυτόν που αφαιρεί ζωές;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του τόνισε πως το νομοσχέδιο ικανοποιεί όλα τα αιτήματα αντιεξουσιαστών και τρομοκρατών απεργών πείνας. «Ένα ολόκληρο σύστημα έχει υποταχθεί σε απεργούς πείνας και τρομοκράτες, στο όνομα του ανθρωπισμού. Λες και ο ανθρωπισμός είναι πάνω από το κράτος δικαίου και τις αποφάσεις δικαστηρίων» .

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Σάββας Ξηρός δεν έχει δείξει μεταμέλεια για τα εγκλήματά του καθώς ο αδελφός του απειλούσε μέχρι πρόσφατα να ανατινάξει τις φυλακές. «Πως αντιμετωπίζετε με τον ίδιο τρόπο κάποιον που έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια με κάποιον που έχει καταδικαστεί μία φορά;» ρώτησε ο κος Μητσοτάκης.

Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ο οποίος τόνισε ότι δεν έπρεπε το σχέδιο νόμου να έχει πάει στην ολομέλεια της Βουλής δίχως να έχουν λήξει πρώτα οι καταλήψεις. «Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες και είναι τραγικό να είναι εδώ οι συγγενείς θυμάτων και να διασπάται το ενιαίο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας που θα έπρεπε να το χαλυβδώνουμε,» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα