«Βόμβα» CIA: Δημοκρατία της Μακεδονίας με τη χορηγία της… Σοβιετικής Ένωσης

08:37 25/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Σάλο προκαλεί αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας και αναπαρήγαγαν τα Μέσα στην ΠΓΔΜ σύμφωνα με το οποίο η ΕΣΔΔ προωθούσε τη δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη.

Το

σημείωμα της CIA είχε συνταχθεί το 1950 και αναφέρεται σε μία «σοβιετικά χορηγούμενη επιτροπή», με σκοπό εξεγέρσεις που θα δημιουργούσαν την «ενοποιημένη Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται: «Μία σοβιετικά χορηγούμενη επιτροπή, η Επιτροπή Ελευθερώστε τη Μακεδονία, δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση ταυτόχρονων εξεγέρσεων στην ελληνική και τη γιουγκοσλαβική Μακεδονία, προς το συμφέρον μίας ενωμένης Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μία τέτοια Δημοκρατία θα έπαιρνε τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης».

Αυτή η επιτροπή ένωνε «παρόμοια μακεδονικά κινήματα στη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα (οδός Σοφοκλέους, Θεσσαλονίκη)» ενώ στην Ελλάδα η Επιτροπή είχε -όπως αναφέρει το έγγραφο- δυνάμεις με αυτόματα όπλα συγκεντρωμένες κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, η Επιτροπή αυτή φέρεται να δεχόταν εντολές από τον πρέσβη της Σοβιετικής Ένωσης στη Σόφια, ενώ οι σοβιετικοί προμήθευαν όπλα και ηγέτες!

Στις 17 Ιανουαρίου, η CIA δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τη μεγαλύτερη συλλογή αποχαρακτηρισμένων αρχείων της. Αφορά 930.000 έγγραφα και συνολικά πάνω από 12 εκατ. σελίδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα