Βενιζέλος: Η λύση για τη χώρα περνά μέσα από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

10:51 23/12/2016 - Πηγή: Aixmi

«Κινούμαστε μέσα σε ένα κλίμα θεσμικής ανωμαλίας», δηλώνει σε συνεντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με έκδηλη ανησυχία διαβλέπει ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία σε τυχόν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, δεν θα διστάσει να προσφύγει εκ νέου σε δημοψήφισμα ή να προκηρύξει εκλογές,

με μεγάλο οικονομικό και εθνικό κόστος.

Επιπλέον εκτιμά ότι το σενάριο Σόιμπλε περί Grexit, που απέρριψε το 2011, μπορεί να επανέλθει, «αν οι κυβερνώντες συνεχίζουν να παίζουν εν ου παικτοίς».

Σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η λύση για τη χώρα περνά μέσα από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον σχηματισμό μετέπειτα κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων και την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε μεταξύ άλλων στα εξής ερωτήματα:

• Εχετε ταχθεί υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί τη συμμετοχή του σε ένα τέτοιο σχήμα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να μπει σε κυβέρνηση με «ιθύνουσα δύναμη» τη Ν.Δ.;

Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέτοιο που να μην επιτρέπει σε κανένα κόμμα του δημοκρατικού ευρωπαϊκού τόξου να υπονομεύσει την ευρύτερη συνεργασία. Λύση δεν μπορεί να είναι μια μονοκομματική κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως φαντάζονται κάποιοι. Αυτό είναι απολύτως απλοϊκό και ανιστόρητο. Λύση δεν μπορεί να είναι οι αλλεπάλληλες εκλογές και οι μετεκλογικοί τυχοδιωκτισμοί των ηττημένων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εχει συνεπώς μεγάλη σημασία η ισχυροποίηση της παράταξής μας, που πρέπει να αναδεικνύεται ως δύναμη ευθύνης και σταθερότητας και ως εγγυήτρια της μόνης υπεύθυνης και εφικτής εθνικής στρατηγικής. Ομως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι γραφείο συνοικεσίων που θέλει να επιτύχει την κυβερνητική συνεργασία Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αυτό η εθνική συνεννόηση. Εθνική συνεννόηση είναι η σύγκλιση στην εθνική στρατηγική για την οποία δώσαμε αγώνα τα προηγούμενα χρόνια.

• Μέσα στην εβδομάδα αποκαλύψατε ορισμένες συγκλονιστικές λεπτομέρειες αναφορικά με το σχέδιο Σόιμπλε για το Grexit το 2011 (αναλήψεις έως 8 ευρώ ώς το εθνικό νόμισμα, υποτυπώδης λειτουργία νοσοκομείων και σχολείων κτλ). Περιελάμβανε και άλλες χώρες του Νότου ή μόνο την Ελλάδα; Δεύτερον, πιστεύετε ότι ένα τέτοιο σενάριο παραμένει και σήμερα πάνω στο τραπέζι;

Αναφέρθηκα με περισσότερες λεπτομέρειες σε δραματικές στιγμές που είναι γνωστές. Μόνο που εμείς τότε κάναμε τη δουλειά μας. Δεν ανεβάζαμε εθνικολαϊκιστική ροκ όπερα. Οι συζητήσεις αφορούσαν προφανώς μόνο την Ελλάδα. Τώρα τα σενάρια αυτά μπορούν να επανέλθουν, αν οι κυβερνώντες συνεχίζουν να παίζουν εν ου παικτοίς.

Keywords
Τυχαία Θέματα