Βασικές συμβουλές για την ενυδάτωση των ηλικιωμένων

10:46 19/9/2012 - Πηγή: Aixmi

Γνωρίζετε τον αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης που διατρέχουν;

Οι συστάσεις της European Food Safety Authority (EFSA) για την ημερήσια λήψη νερού από πάσης φύσεως πηγή (νερό, αναψυκτικά και τροφή) δεν εμπίπτουν στην ηλικία υπό συνθήκες μέτριας περιβαλλοντικής θερμοκρασίας και μέτριων επιπέδων φυσικής δραστηριότητας. Με την ηλικία, όμως, σχετίζονται αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης με συνακόλουθες επιπτώσεις για την υγεία και την ευεξία.

Ειδικά

θέματα για τους ηλικιωμένους

Οι άνθρωποι συνήθως πίνουν προς απάντηση στη δίψα τους, αλλά στην ηλικία των 60 εάν πίνουν μόνο όταν διψούν, μπορεί να μην προσλαμβάνουν όσο νερό χρειάζονται.Η ικανότητα νεφρικής συγκέντρωσης γενικά μειώνεται με την ηλικία, οδηγώντας σε αυξημένη απώλεια νερού μέσω των ούρων.Η μειωμένη όρεξη και οι φτωχές διατροφικές επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της πρόσληψης υγρών από τα τρόφιμα.Μερικοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να υποφέρουν από κακή μνήμη, ακινησία ή ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη υγρών. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορεί να μπλοκάρουν τον μηχανισμό της δίψας.Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι βρισκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης και των, δυνητικά απειλητικών, για τη ζωή τους συνεπειών. Τα άτομα ηλικίας μεταξύ 85-99 αντιμετωπίζουν εξαπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν για αφυδάτωση από εκείνους ηλικίας 65-69 χρονών.Η χρόνια αφυδάτωση αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, οδοντικών νόσεων, βρογχοπνευμονικών παθήσεων, πετρών στα νεφρά, δυσκοιλιότητας και μειωμένης νοητικής λειτουργίας.

Πώς θα διασφαλιστεί η σωστή ενυδάτωση στους ηλικιωμένους

Αυτές είναι πρακτικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ενυδάτωσης των ηλικιωμένων.

Ένα πρόγραμμα ενυδάτωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει συμβουλές για κατανάλωση υγρών, σερβίρισμα υγρών κατά την ώρα του γεύματος και ανάμεσα στα γεύματα. Τα υγρά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα την ημέρα αλλά και τη νύχτα.Οι άνθρωποι που φροντίζουν τους ηλικιωμένους θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με διατροφικές αλλαγές ώστε να μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις ενυδάτωσης.Οι περιβαλλοντικές εσωτερικές θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι μέτριες. Σε ζεστό περιβάλλον, συνίσταται αύξηση 250 ml για κάθε βαθμό Κελσίου πάνω από τους 37 ºC.Ισχυρά (αποσταγμένα) αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και δεν αποτελούν μέρος των συστάσεων.Πολλά είδη τροφών περιέχουν ουσιαστική ποσότητα νερού. Εάν ένας ηλικιωμένος δυσκολεύεται να αυξήσει την ποσότητα των υγρών που πίνει, αυξάνοντας την πρόσληψη τροφής, όπως σούπες, φρούτα και λαχανικά, που  συνήθως το 80-90% τους είναι νερό, μπορεί να βοηθηθεί στην διατήρηση μιας επαρκούς πρόσληψης νερού καθώς επίσης και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.Διαφορετικές γεύσεις και χρώματα μπορεί να βελτιώσουν την ελκυστικότητα των ποτών που προσφέρονται και μπορεί να βοηθήσου
Keywords
Τυχαία Θέματα