Βαρύτατο πλήγμα στις απεργίες από το πολυνομοσχέδιο

08:59 10/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Με τη διαδικασία του επείγοντος κατατέθηκε χθες βράδυ το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η γ αξιολόγηση.

Στο πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζεται τη Δευτέρα, υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο, αλλά και φορολογικά ζητήματα.

Επίσης, περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την ενίσχυση

της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, για τον ΕΦΚΑ (απαγόρευση χορήγησης δανείων σε φορείς ιδιωτικού δικαίου), για τα τουριστικά λεωφορεία, την αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης κ.ά.

Το πολυνομοσχέδιο καταφέρνει βαρύ πλήγμα στα εργατικά δικαιώματα καθώς έπειτα από 36 χρόνια αλλάζει ο εμβληματικός νόμος 1264/82 για τις απεργίες.

Η διάταξη προβλέπει πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται να είναι σύμφωνο το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης».

Επίσης, σημαντικές μεταβολές επέρχονται στις διατάξεις σχετικά με την υποβολή εκπρόθεσμων και τροποποιητικών δηλώσεων, μέσω των οποίων ανοίγει παράθυρο και για «κούρεμα» προστίμων στο 60% των αρχικών.

Όσον αφορά στα γονεϊκά επιδόματα, θεσπίζεται επίδομα παιδιού, το οποίο αντικαθιστά τα καταργούμενα με την παρ. 15 επιδόματα.

Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

The post Βαρύτατο πλήγμα στις απεργίες από το πολυνομοσχέδιο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα