Βαρουφάκης: Όνειρο ζωής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Grexit

09:48 15/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος κατέθεσε τις δικές του σκέψεις και απόψεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Χαρακτήρισε όνειρο ζωής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Grexit, το οποίο, όπως είπε, όσο δαιμονοποιείται τότε γίνεται πιθανό, ενώ πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί στις 24 Φεβρουαρίου του 2015, όταν ανατράπηκε η απόφαση του Eurogroup που είχε προηγηθεί τέσσερις

μέρες νωρίτερα. Παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη και τόνισε πως αν γνώριζε ότι το όχι ο πρωθυπουργός θα το έκανε ναι, δεν θα έκανε αυτά που έκανε.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ο ίδιος, ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε μια συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς επιπλέον μέτρα, είπε ότι: «Για έξι χρόνια τώρα, ζούμε το ίδιο σενάριο, ζούμε στον αστερισμό δυο ψευδών και δυο λαθών. Δεν πιστεύω ότι Τσακαλώτος και Τσίπρας, έχουν συμφωνήσει με αυτά τα οποία τους ζητούν. Δυστυχώς από την στιγμή που υποτάσσεται στις επιταγές του Τ.Βίζερ και του Γ.Ντάισελμπλουμ, έχει τελειώσει το παιχνίδι«.

Στην ερώτηση για το αν συμμερίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσπαθεί να μην χρεωθεί πολιτικά το νέο «πακέτο» μέτρων, απάντησε ότι: «Η τραγωδία του υπουργού Οικονομικών, είναι ότι είναι εκείνος του οποίου η υπογραφή θα μείνει στην ιστορία, πάνω σε όλες αυτές τις συμφωνίες. Τα μνημόνια δεν τα υπογράφει ο πρωθυπουργός, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Οικονομικών τα υπογράφει. Εγώ δεν είχα σκοπό να την υπογράψω«.

Για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή υπογράμμισε: «Από τη στιγμή που πτώχευσε το ελληνικό κράτος, έπρεπε να πάρουμε συγκεκριμένη απόφαση. Να προσποιούμεθα παίρνοντας δάνεια ή να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο; Αυτό το ερώτημα έθετε ο λαός στον εαυτό του από το 2010. Ο πιο ασφαλής, ο μοναδικός τρόπος αποφυγής του Grexit είναι να το φοβάσαι λιγότερο από προγράμματα που σχεδιάστηκαν να αποφύγουν. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της δραχμής. Στόχος μας πρέπει να είναι μια βιώσιμη συμφωνία εντός της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το δικό της σχέδιο εξόδου. Να βάλει τη βάση και αν δεν γίνει δεκτό, τότε να πει «πετάξτε μας εμείς έξω». Να πούμε στους δανειστές ότι δεν θα πάμε στο 3,5%, γιατί είναι αυτογκόλ για μια οικονομία που προσπαθεί«.

Keywords
Τυχαία Θέματα