Βαρουφάκης: Ο καπιταλισμός θα υπονομεύσει τον καπιταλισμό

23:03 22/10/2017 - Πηγή: Aixmi

«Ο καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του, γιατί έχει γίνει ξεπερασμένος» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «η άνοδος των εταιριών τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσει την αυτο-υπονόμευση του σημερινού οικονομικού συστήματος».

Αναφερόμενος στους κολοσσούς του διαδικτύου, Google και Facebook,

είπε ότι για πρώτη φορά εταιρίες παράγουν και αγοράζουν τα κεφάλαια τους από τους καταναλωτές.

«Πρώτον, οι τεχνολογίες χρηματοδοτήθηκαν από κάποια κρατική επιχορήγηση. Δεύτερον, κάθε φορά που κάποιος ψάχνει κάτι στη Google, συμβάλλει στο κεφάλαιο της Google. Και ποιος παίρνει το κέρδος από αυτό; Η Google, όχι εσύ. Οπότε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κεφάλαιο παράγεται από την κοινωνία και οι αποδόσεις είναι ιδιωτικό κέρδος της εταιρίας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το τέλος του καπιταλισμού» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Προειδοποιώντας ότι ο Καρλ Μαρξ «θα πάρει την εκδίκησή του», ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο καπιταλισμός, η νέα τεχνολογία θα καταστρέψει πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που δημιουργεί».

Και πρόσθεσε: «Ο καπιταλισμός θα υπονομεύσει τον καπιταλισμό, γιατί παράγει όλες αυτές τις τεχνολογίες που θα καταστήσουν τις εταιρίες και τα ιδιωτικά μέσα παραγωγής απαρχαιωμένα».
«Και τότε τι γίνεται;» αναρωτήθηκε προτού απαντήσει «Δεν έχω ιδέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα