Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Θα έχουμε συμφωνία μέσα σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα (ΒΙΝΤΕΟ)

22:11 2/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και όπως ήταν λογικό μία από τις πρώτες ερωτήσεις ήταν πότε θα ξανανοίξουν οι τράπεζες με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι «οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία.

Είτε με συμφωνία αν υπερισχύσει το «Ναι″ που δεν θα είναι βιώσιμη, αλλά αν αυτή είναι η επιλογή του ελληνικού λαού θα τη σεβαστούμε. Εάν επικρατήσει το Όχι, εγώ την επόμενη μέρα θα βρίσκομαι σε Βρυξέλλες για να υπάρξει συμφωνία που υπόσχομαι ότι θα υπάρξει σύντομα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης του ανέφερε: «Μόλις ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα τότε υπήρξαν προτάσεις. Πριν πάει ο λαός στην κάλπη, βλέπουμε αντιδράσεις θετικές».

«Το όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ισχυρή πίεση στην Ευρώπη για μία καλύτερη λύση και επιστροφή της Ε.Ε. στις αξίες της» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή εδώ και πέντε μήνες έχω κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό όχι μόνο για να διεκδικήσει μία συμφωνία αλλά μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο».

Η ελληνική θέση είχε ως στόχο, κατά τον Πρωθυπουργό:

να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Να μην είναι μέτρα λιτότητας.να έχουμε ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης.αναγκαία αναδιάρθρωση χρέους. Να δώσουμε μηνύματα στους επενδυτές και αγορές ότι η συζήτηση περί Grexit τελείωσενα έχουμε ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του σεβασμού στους κανόνες της Ε.Ε. ο ίδιος έκανε πολλά βήματα πίσω, αποδεχόμενος αρκετά μέτρα λιτότητας, αλλά βάζοντας τη λογική της κυβέρνησης, για μεταφορά των βαρών.

Επιπλέον, έκανε λόγο για τελεσίγραφο που κλήθηκε η κυβέρνηση να απαντήσει εντός 48 ωρών. «Τα τελεσίγραφα αυτά ή τα αποδέχεται κανείς ή βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία», είπε.

Ερωτώμενος γιατί δεν διεξήχθη νωρίτερα το δημοψήφισμα και πήγαμε σε capital controls, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως πράγματι υπήρξαν «εικόνες ντροπής για τη χώρα μας».

«Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ διέκοψε τη ρευστότητα, διότι το Eurogroup απέρριψε ένα απολύτως εύλογο αίτημα να δοθεί ολιγοήμερη παράταση», είπε και πρόσθεσε πως:

«Ήταν μια αντίδραση εκδικητική γιατί οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup δεν δίνουν το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις. Βλέπουμε ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού», τόνισε και εξήγησε πως το δημοψήφισμα γίνεται τώρα γιατί «δεν είχαμε τελεσίγραφο πριν από 2 μήνες».

«Πού είναι ο σεβασμός στη δημοκρατία;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Για μένα αυτή η προσπάθεια των τελευταίων 5 μηνών, έχει μια ισχυρή παρακαταθήκη. Πρόκειται περί μίας αναμέτρησης του Δαυίδ με το Γολιάθ. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Η Ελλάδα έχει δίκιο».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό που συνέβη την Κυριακή με απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα, είναι μια απόφαση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.

Τα προβλήματα αυτά δεν θα διαρκέσουν πολύ. Είναι σημαντικότερο να πάρουμε βιώσιμη λύση που θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται στις ουρές και τα ΑΤΜ να γνωρίζουν ότι αγωνιζόμαστε για βιώσιμη και αξιοπρεπή λύση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αν και παραδέχτηκε ότι «η ΕΚΤ έπραξε με βάση τους κανόνες, μετά την απόφαση του Eurogroup».

«Ζητήσαμε να μην κοπούν οι συντάξεις των πιο αδύναμων, να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, γι αυτό παλεύουμε» είπε και έκανε λόγο για κινδυνολογία, καλώντας τον κόσμο να μην ανησυχεί γιατί θα υπάρξει συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος στην τραπεζική αργία τόνισε ότι δεν είναι ευχάριστη, ενώ μίλησε και για την Κύπρο, λέγοντας ότι πρόκειται για μία διαφορετική περίπτωση, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν εχέγγυα.

«Δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και γιατί σύντομα θα υπάρξει συμφωνία» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για διεργασίες στη διαπραγμάτευση, ακόμα και μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

«’Ολο το παλιό πολιτικό σύστημα είναι απέναντί μας»

«Πιστεύω ότι το ηχηρό όχι θα προκαλέσει σεισμό σε όλη την Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα να συνάψουμε μία συμφωνία με καλύτερους όρους. Το ζήτημα δεν είναι αν μένουμε στην Ευρώπη, είναι αν ζούμε στην Ευρώπη», είπε ο Πρωθυπουργός και καταλόγισε στους δανειστές ότι θέτουν ψευδεπίγραφα διλήμματα, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν θα ξεγελαστεί.

«Όλο το παλιό πολιτικό σύστημα είναι απέναντί μας» είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε αν οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν ή όχι ευθύνη. «Ποιος έφτιαξε τα ελλείμματα;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή του δεν είναι τυχαίο που «το παλιό πολιτικό σύστημα στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση».

«Θέλουμε να μείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά θέλουμε μία βιώσιμη συμφωνία. Θέλουμε να είμαστε ισότιμοι εταίροι, όχι φτωχοί συγγενείς», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν μπορούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι δεν δημιούργησαν τα ελλείμματα» ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

«Το τελευταίο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει διχασμός»

«Το τελευταίο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει διχασμός» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι την επόμενη μέρα, «είτε ψηφίσαμε ναι είτε όχι, είμαστε στην ίδια πλευρά».

«Οι πολίτες πρέπει ελεύθερα να αφεθούν να αποφασίσουν συμπλήρωσε» και έκανε λόγο και πάλι για σκληρό χρηματοδοτικό εκβιασμό.

«Η μία επιλογή ήταν να μην πρωτοτυπήσω και να αποδεχθώ την πρόταση των θεσμών, η δεύτερη να πάω σε τυφλή ρήξη, η τρίτη να δυναμώσω την προσπάθεια να βρεθεί μία καλύτερη συμφωνία μέσα από μία δημοκρατική διέξοδο. Δεν υπάρχουν στη δημοκρατία αδιέξοδα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Κλείνοντας διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν θα τους πει ψέματα και ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να περάσει αυτή η «περιπέτεια» με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1:

Keywords
Αναζητήσεις
βιντεακι τσιπρα συνεντευξη αντενα 2 7 2015
Τυχαία Θέματα