Τσίπρας: Νομοθετώ μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου για να βγούμε από το μνημόνιο

20:51 25/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Με βασικό επιχείρημα ότι θα νομοθετήσει από τώρα μέτρα για να ισχύσουν το 2019 και το 2020, έτσι ώστε να βγει η χώρα από το μνημόνιο, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στις πιεστικές ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο παρουσιαστής του Αντέννα του παρέθεσε παλαιότερη δική του δήλωση, στην οποία τόνιζε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην προνομοθέτηση μέτρων. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ότι «αυτά τα

μέτρα έίναι το εξιτήριο για να βγούμε από το μνημόνιο». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος. Χαρακτήρισε δε θετικό το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της συνέντευξης ήταν η στιγμή που δεσμεύτηκε ότι τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 αν η η οικονομία πιάσει πλεόνασμα 3,5%. Ο Νίκος Χατζηνικολάου επέμεινε ρωτώντας «μήπως για να δίνετε αντίμετρα 1% -όσο και το κόψιμο των συντάξεων ή η μείωση του αφορολόγητου- πρέπει να πιάνει η οικονομία πλεόνασμα 1% πάνω από το 3,5%; Δηλαδή, 4,5%«; Και ο πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά ότι θα ενεργοποιηθούν τα θετικά αντίμετρα στο ύψος του 1% απλώς με την επίτευξη του 3,5%. Πράγμα, με το οποίο δε συμφωνεί κανένας εκ των δανειστών -τουλάχιστον δημοσίως.

«Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές έχουμε στόχο να βγούμε στις αγορές και να καταργήσουμε τα capital control», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έχουν επιβαρυνθεί τα μικρά και μεσαία στρώματα. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, ο Σύριζα δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε στιγμή αν δεν είχε κοινωνική ανοχή ή έστω κατανόηση. Τώρα δεν υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στις πλατείες, όπως παλαιότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι απαντήσεις του για τον Βόλφγανγκ Σόιμπλε και την Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο Σόιμπλε είναι πολύ σοβαρός και σεβαστός πολιτικός αντίπαλος», ενώ στο ερώτημα αν έχει μετανιώσει για όσα είχε πει για τη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε:

«Πολιτικά, σωστά είχα πει «Go back φράου Μέρκελ». Έπρεπε να κάνει πίσω από τη σκληρή πολιτική όυ επέβαλε στην Ευρώπη. Ειδικά η Ελλάδα μπήκε στο γύψο. Τα μεγάλα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα ελλείμματα των άλλων χωρών. Όταν, όμως, τη γνώρισα προσωπικά είδα ότι είναι πολιτικός με συναίσθηση ευθύνης και ανοιχτό μυαλό -παρότι ανήκει σε άλλη παράταξη από εμένα. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στην προσφυγική κρίση».

Τέλος, επανέλαβε ότι είχε αυταπάτες όσο ήταν στην αντιπολίτευση.

«Είχα αυταπάτες ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Πίστευα ότι με τον μεγάλο ξεσηκωμό στην Ελλάδα, με την τεράστια πολιτική ανατροπή, θα άλλαζαν τα πράγματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα