Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για την ΕΕ

22:18 23/11/2017 - Πηγή: Aixmi

Mηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη βράβευση του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας παραλαμβάνει το βραβείο εξ’ ονόματός του ελληνικού λαού, «γιατί στον ελληνικό λαό ανήκει. Σ’ ένα λαό που στο διάβα της ιστορίας έχει γράψει τη δέσμευσή του για την Ευρώπη με το αίμα του, το σθένος του και

με τις δυσανάλογες θυσίες του. Ιδιαίτερα στην επταετία της πιο σκληρής λιτότητας που έχει υποστεί ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία χρόνια.
Και παρά το γεγονός, ότι ο ελληνικός λαός είχε τη δυνατότητα να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015. Ούτε μια στιγμή δεν αμφισβήτησε τη παρουσία της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Ακόμη και όταν κάποιοι ακραίοι στην Ευρώπη σχεδίαζαν, είτε από πολιτική διαστροφή είτε από άγνοια κινδύνου, την τιμωρητική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Και επέβαλαν τη συνέχιση του καθεστώτος εξαίρεσης στην Ελλάδα, ασχέτως του ότι γνώριζαν από την αρχή, εκείνο που και ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε μόλις πρόσφατα. Ότι, δηλαδή, τα διαδοχικά Μνημόνια λιτότητας σχεδιάστηκαν για να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες – όχι την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες.Εμείς όμως παρά τη πρωτοφανή πίεση,παραμείναμε – δεν αποχωρήσαμε – και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Γι’ αυτό, η ευρωπαϊκή δέσμευση του ελληνικού λαού δεν είναι ένα σύνηθες ρητορικό σχήμα. Είναι μια διαρκής και επίπονη συγγραφή κεφαλαίων της ίδιας της Ιστορίας της. Και, προφανώς, δεν αρκούμαι σ’ αυτό που ίσως σας έλεγαν κάποιοι άλλοι στη θέση μου, στο παρελθόν, ανατρέχοντας στην Αθηναϊκή Δημοκρατία του 5 πΧ αιώνα. Ότι, δηλαδή, είμαι Ευρωπαίος επειδή είμαι Έλληνας. Γιατί βρίσκομαι εδώ, χωρίς καμία διάθεση να σας κρύψω τη πολιτική μου ταυτότητα, οπότε θα σας πω επιπλέον ότι είμαι και ευρωπαϊστής επειδή είμαι αριστερός. Και έχω πειστεί ότι ο αγώνας για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων θα δοθεί και θα κριθεί στην Ευρώπη. Εάν δεν κερδηθεί εκεί, δεν θα κερδηθεί πουθενά».

Επιπλέον ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή δέσμευση του ελληνικού λαού είναι η διαρκής και επίπονη συγγραφή κεφαλαίων της ίδιας της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Επανέλαβε ότι η περιπέτεια της κρίσης «φτάνει στο τέλος τον Αύγουστο του 2018 με την έξοδο από τα μνημόνια» και εκτίμησε επιπλέον ότι η κρίση απομάκρυνε την ΕΕ από τις ιδρυτικές της αξίες και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτής της κρίσης, που βάθυνε το ρήγμα βορρά και νότου.

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, ζητώντας την υλοποίηση από την Ευρώπη συγκεκριμένων δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τέλος, τόνισε την ανάγκη να παρουσιαστεί σύντομα κοινό σχέδιο που θα βασίζεται στις αξίες του χθες και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Ζήτησε τη θεσμική και δημοκρατική εμβάθυνση της δομής της Ευρωζώνης.

The post Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για την ΕΕ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα