Τσίπρας: Δεν πιστεύω στο κείμενο, αλλά δεν θα δραπετεύσω

22:49 14/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Επιφυλάξεις για το αν έχει διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ακόμη και σήμερα, εκφράζει ο πρωθυπουργός -σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ- τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία με τους δανειστές. «Υπάρχουν σχέδια στο συρτάρι», επισήμανε, και αποκάλυψε ότι ο Σόιμπλε είχε προτείνει από τον Μάρτιο στον Βαρουφάκη ένα συντεταγμένο σχέδιο για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Πώς χαρακτηρίζει τη συμφωνία που έγινε στις

Βρυξέλλες;

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της υπογραφής μου σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω, δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας», είπε στον Πάνο Χαρίτο και τον Αντώνη Αλαφογιώργο, και επιβεβαίωσε ότι πράγματι είχε δώσει εντολή στον Βαρουφάκη να αναλύσει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Όταν διάβασα την έκθεση πείστηκα ότι δεν συνιστά εναλλακτική λύση η πρόταση του Σόιμπλε», σημείωσε.

Ποια είναι σήμερα η γνώμη του για τον Βαρουφάκη;

«Δε σημαίνει ότι κάνει για πολιτικός ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και ευφυής άνθρωπος. Δεν θα του χρεώσω, όμως, τα λάθη. Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός. Μπορεί να έκανε λάθη, αλλά προσπάθησε να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα -με τον τρόπο που πίστευε. Αναλαμβάνει τις ευθύνες του για το γργονός ότι πήγε στην Αίγινα. Δεν έχω χαλάσει τη σχέση μου μαζί του. Υπήρχε πολιτκό σχέδιο εναντίον μας, δεν έφταιγε ο Βαρουφάκης για αυτό».

Απαντώντας σε ερώτημα αν μετανιώνει για το δημοψήφισμα, αποκάλυψε πως ήταν βέβαιος πως οι εταίροι θα μας έδιναν παράταση και, συνεπώς, δεν θα έκλειναν οι τράπεζες.
«Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες, όχι όμως ότι είπα ψέματα. Δεν είπα ότι θα έβγαζα τη χώρα από το ευρώ, αλλά ότι θα ενίσχυα τη διαπραγματευτική μου θεση. Όταν είδαν πως μπορούσε να κερδίσει το «Ναι», είπαν σταματά η διαπραγμάτευση. Και όταν κέρδισε το «Όχι» μπήκαν στη διαπραγμάτευση με στόχο να δείξουν ότι οι Έλληνες χάνουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα