Ο Τσίπρας άνοιξε παράθυρο για αποδοχή του «πακέτου» Σόιμπλε

15:56 24/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά σήμερα, έδειξε να επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική του και αντί για την ελάφρυνση του χρέους να θέτει ως πρώτιστο στόχο την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Σε αυτό πιθανότατα συνέβαλε η απόλυτη άρνηση του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε να δεχθεί προσδιορισμό από τώρα των μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα ληφθούν μετά τη λήξη του ελληνικού μνημονίου το καλοκαίρι

του 2018.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο στρατηγικός στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά».

Συμπλήρωσε δε ότι αυτό μπορεί να γίνει «είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είτε με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε».

Είναι σαφές ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να συμφωνήσει -δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου– με την πρόταση Σόιμπλε, αν δεν υπάρξει καλύτερη, στο Eurogrour της 15ης Ιουνίου.

Τι προέβλεπε η θέση Σόιμπλε; Καμία απόφαση τώρα για το χρέος και συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου. Επίσης, πρότεινε στο ΔΝΤ να συμμετάσχει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος για ένα χρόνο και να μπει με χρηματοδότηση μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Πράγμα που οι περισσότεροι εξέλαβαν ως προαναγγελία και νέου μνημονίου μετά τη λήξη του τρέχοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα