«Τρελαθήκαμε εντελώς;» – Του Φρέντυ Γερμανού (ένα διαχρονικό βιβλίο)

15:12 21/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του Φρέντυ Γερμανού. Και έχω καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να εντοπίσω τις αρχικές εκδόσεις τους (όχι τις επανεκδόσεις). Το καμάρι της συλλογής μου είναι το «Σκέψου πριν το αγοράσης», που κυκλοφόρησε το 1970, από τις Εκδόσεις Γρηγόρη, σε σκίτσα ΚΥΡ.

Σήμερα, όμως, δεν θα σας μιλήσω γι αυτό, αλλά για ένα άλλο πολυαγαπημένο και επίκαιρο έργο του Γερμανού. Τίτλος του «Τρελαθήκαμε εντελώς;». Το αντίτυπο που κατέχω είναι του 1988, Εκδόσεις Κάκτος και όπως

σημειώνει ο συγγραφέας του πρόκειται για ένα «φιλοσοφικό δοκίμιο επάνω στη σύγχρονη Νεοελληνική Σχιζοφένεια», αφιερωμένο «στους 9.000.000 Έλληνες που το έγραψαν χωρίς να το ξέρουν…«.

Το αγόρασα την εποχή που διάβαζα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Απουσία κινητών τηλεφώνων, διαδικτύου και ιδιωτικής τηλεόρασης, το μόνο μέσο για να δραπετεύω λίγο από το εξοντωτικό διάβασμα, ειδικά τις μεταμεσονύχτιες ώρες, ήταν αυτό το βιβλίο.

Από τότε, πέρασαν 39 ολόκληρα χρόνια. Το ξαναδιάβασα, αρκετές φορές. Το έμαθα σχεδόν απ’ έξω. Και μπορώ μετά πάσης βεβαιότητας να σας πω ότι θα μπορούσε να έχει γραφτεί σήμερα. Δεν ξέρω εάν αυτό οφείλεται στην διαχρονικότητα της γραφής του Φρέντυ Γερμανού ή στην ανίατη «νεοελληνική σχιζοφρένεια», όμως τα όσα γράφονται στις 250 σελίδες του, περιγράφοντας τους Έλληνες του 1988, ταιριάζουν «γάντι» στην εποχή μας. Μόνο τα πρόσωπα έχουν αλλάξει, τέσσερις δεκαετίες μετά (και αυτά όχι όλα…). Αντιγράφω ελάχιστα αποσπάσματα για να καταλάβετε τι εννοώ:

Θα ξεκινήσω με ένα που αγαπώ ιδιαίτερα. Αναφέρεται στους Έλληνες συγγραφείς:

«Το να είσαι διευθυντής της ΕΡΤ: Το πρόβλημα με τους γενικούς διευθυντές της ΕΡΤ ειναι το γενικότερο πρόβλημα της εθνικής μας οικονομίας. Καταναλώνουμε περισσότερους γενικούς απ΄όσους παράγουμε.»

«Συγχαρητήρια, έγινες υπουργός: Πώς γίνεται ένας υπουργός που είχε φύγει πριν μερικά χρόνια από την κυβέρνηση επειδή δεν έκανε τότε, να κάνει ξαφνικά τώρα και να ξαναγυρίζει; Το θέμα είναι καθαρά χημικό. Οι υπουργοί είναι σαν το κρασί. Όσο περισσότερο τους έχεις στο κελάρι τόσο καλύτεροι γίνονται. Αντίθετα αν κρατάς έναν υπουργό για πολύ καιρό ξεβούλωτο στο υπουργείο, υπάρχει κίνδυνος να σου ξινίσει.»

«Το να είσαι δημοσιογράφος: Λένε ότι κάθε δημσοιογράφος κρύβει μέσα του ένα συγγραφέα και κάθε συγγραφέας κρύβει μέσα του έναν δημοσιογράφο. Πολύ συχνά, βέβαια, δεν κρύβουν μέσας του τίποτε και οι δύο.»

«Το συνεργείο της ΕΡΤ: Την περασμένη εβδομάδα ήρθε ένα συνεργείο της ΕΡΤ στο σπίτι να κάνει γύρισμα. Να σας πω ότι τα συνεργεία της ΕΡΤ είναι λίγο σαν ποδοσφαιρική ομάδα. Έντεκα άτομα κάνουν μία δουλειά και τρεις τέσσερις κάθονται στον πάγκο…»

«Το μουστάκι του συνοικιακού εραστή: Το μουστάκι του Κατσιφάρα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ το χαμένο όνειρο της Ελληνίδας νοικοκυράς που είχε να νιώσει οργασμό από την Επανάσταση του ΄21. Ξύπνησε μέσα της το ερωτικό ζώο. Έφερε στην κουζίνα της τον Ρίτσαρντ Γκηρ κατ’ ευθείαν από το Κόττον Κλαμπ να ορμάει λαχανιασμένος ανάμεσα στα κατσαρολικά και να της λέει «Πάμε στο κρεββάτι κουκλάρα μου». Κι εκείνη να του απαντάει ψυχρά: «Δεν μπορώ Ρίτσαρντ. Με περιμένει ο Κατσιφάρας».

Στις 21 Μαϊου 2017 συμπληρώνονται 18 χρόνια από τον θάνατο του Φρέντυ Γερμανού. Για εμένα είναι πάντα εδώ, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του..

Πηγή: thisismarias.gr

Follow me on facebook
Keywords
Τυχαία Θέματα