Τόμσεν: Συμμετέχουμε πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα

20:42 7/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο Επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, αυτή η δήλωση έρχεται λίγη ώρα μετά που γνωστοποιήθηκε ότι ο κ. Τόμσεν κατέθεσε γραπτώς στη διευθύντριά

του, επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, γραπτή έκθεση ζητώντας να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ερώτηση σχετικά με το εν λόγω έγγραφο, ο κ. Τόμσεν απάντησε: «Δεν συνεννοούμαστε με εσωτερικά έγγραφα».

Ο κ. Τόμσεν σημείωσε επιπλέον, για το χρέος ότι δεν είναι βιώσιμο γεγονός που εμποδίζει το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο», υπογράμμισε.

Επίσης, δήλωσε ότι το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει μόνο ένα πρόγραμμα που στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αθήνα θέλουν να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μέσω μεταρρυθμίσεων, τότε το Ταμείο θα μπορούσε να το εξετάσει.

Όπως επεσήμανε ακόμη ο κ. Τόμσεν στην Ελλάδα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει, ενώ έκανε λόγο για ελλείμματα στον ασφαλιστικό τομέα και προβλήματα στο φορολογικό σύστημα.

Σαν παράδειγμα ανέφερε πως κάποιοι φορολογικοί νόμοι εξαιρούν ακόμα και το 60% του συνολικού πληθυσμού.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται μέσω μεταρρυθμίσεων να κτίσει ένα πιο μοντέρνο κράτος, με καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα