Το ζευγάρι Τσίπρα-Μέρκελ θα χορέψει τανγκό ή το χορό του Ζαλόγγου;

18:27 5/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Όλοι έχουν μιλήσει με όλους, πλέον, με μια μόνο εξαίρεση: το «ζευγάρι Τσίπρα -Μέρκελ». Θα γίνει αυτό την επόμενη Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής; Και μπορεί να έχει άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη ρήξη;

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις απόλυτες θέσεις του Βερολίνου, μάλλον θα προσκρούσουμε σε τοίχο. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί στην Ευρώπη (Ολάντ, Γιούνκερ, Ρέντσι, Σουλτς), που θέλουν να αποφευχθεί η άτακτη

ελληνική χρεοκοπία, επειδή αντιλαμβάνονται ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην Ευρωζώνη.
Αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα φοβάται για σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία -πράγμα που θα επισημάνει τη Δευτέρα στη Γερμανίδα καγκελάριο, στο Λευκό Οίκο.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να διατυπωθεί κάποια συμβιβαστική πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα, η οποία -ούτως ή άλλως- θα βρίσκεται μακριά από τις δικές του προεκλογικές, αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις.
Το ερώτημα είναι, τι θα κάνει στην περίπτωση αυτή.
Διότι αν η Μέρκελ τα στυλώσει και επιμείνει μέχρι τέλους -έχοντας και τη στήριξη των άλλων εταίρων- δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα συζήτησης. Η σύγκρουση θα είναι σφοδρή και τυφλή.

Η εκτίμησή μου είναι ότι κάποιος συμβιβασμός θα επιχειρηθεί. Και εκεί θα έχει τη μεγάλη δυσκολία ο νέος πρωθυπουργός. Ή θα αναλάβει το κόστος -που οπωσδήποτε θα υπάρξει στο εσωτερικό- και θα συμφωνήσει ή θα καταφύγει στην κρίση των πολιτών για να αποφασίσουν εκείνοι.

Με Δημοψήφισμα, πιθανώς, και ερώτημα «Παραμονή στο ευρώ με αυτούς τους όρους ή αποχώρηση»;

Τρίτη εκδοχή δε νομίζω ότι υφίσταται. Δηλαδή, να δεχθούν οι Γερμανοί (αλλά και οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί και οι Αυστριακοί, ίσως και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι) το σχέδιο του Σύριζα και να ανατρέψουν την πολιτική τους στην Ευρώπη.
Όπως διεμήνυσε χθες ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, ακόμη και αν εκείνος το ήθελε, δεν θα μπορούσε ποτέ να το περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο…

Keywords
Τυχαία Θέματα