Το τελευταίο «αντίο» στον Κώστα Βεργόπουλο

20:40 18/11/2017 - Πηγή: Aixmi

To τελευταίο «αντίο» είπε το μεσημέρι ο πνευματικός κόσμος στον διανοούμενο και πανεπιστημιακό, Κώστα Βεργόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 9 Νοεμβρίου, σε ηλικία 75 ετών. Στο Α’ Νεκροταφείο βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήθελε να αποχαιρετίσει τον μεγάλο πανεπιστημιακό. Την οδύνη της για την απώλεια του Κώστα Βεργόπουλου εξέφρασε στον επικήδειο η βουλελυτής του ΣΥΡΙΖΑ

Νίνα Κασιμάτη, η οποία αναφερόμενη στις βαθυστόχαστες συζητήσεις που είχε ο Βεργόπουλος με τους μαθητές του στους οποίους μεταλαμπάδευε τις εμπειρίες του από όλο τον κόσμο, καθώς ταξίδευε συνεχώς, τόνισε ότι ο εκλιπών υπήρξε ένας οργανικός διανοούμενος που πάντα αντιτάχθηκε στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε εξουσίας.

«Επαναστάτησε τα επαναστατημένα και δασκάλεψε τα αδασκάλευτα, είπε ένας από τους στενούς του φίλους και είσης πανεπιστημιακός Κώστας Ζουράρις, ο οποίος επεσήμανε ότι «όσοι ακούσουν την φωνή του θα ζήσουν».
Τόνισε ότι ο Κώστας Βεργόπουλος βίωσε τη ζωή του ως μια συναρπαστική περιπέτεια δίπλα στους μόνιμα ηττημένους.

Ως ακούραστο αγωνιστή υπέρ των δικαιωμάτων των καταπιεζομένων χαρακτήρισε τον Κώστα Βεργόπουλο ο πανεπιστημιακός Κώστας Μελάς, προσθέτοντας στη συναρπαστική περιπέτεια που ήταν η ζωή του εκλιπόντος και τη διάσταση της «ιστορικής και φιλοσοφικής μελαγχολίας», αλλά χωρίς πικρία για τις «συναντήσεις με την ιστορία» που δεν πραγματοποιήθηκαν.
Είπε ακόμα ότι ο Κ. Βεργόπουλος στα χρόνια της κρίσης στάθηκε αδιάλλακτος πολέμιος της πολιτικής της λιτότητας που την θεωρούσε όχι μόνο κοινωνικά και πολιτικά άδικη, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική.

Το τελευταίο «αντίο» στον Κ. Βεργόπουλο είπαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, επίσης οι Χρ. Βερναρδάκης, Α. Φλαμπουράρης, Δ. Βίτσας, Κ. Γαβρόγλου, Γ. Σταθάκης, Γ. Μπαλάφας, Ν. Φίλης, Δ. Παπαδημούλης, Φ. Κουβέλης, Ευ. Βενιζέλος, Κ. Λαλιώτης, Α. Λυκουρέζος, Ηλ. Νικολακόπουλος, Β. Κοντογιαννόπουλος, Φ. Τσαλίκογλου, Α. Ρήγος, Μπ. Γολέμη, Α. Μητρόπουλος, Τ. Γιαννίτσης, Γ. Γραμματικάκης, Γ. Καραμπελιάς, Ν. Μουζέλης, Στ. Τζουμάκας και Δ. Μπουλούκος.

Στεφάνια απέστειλαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» και «οι άνθρωποι της Ελευθεροτυπίας».

*Η εικόνα είναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Το τελευταίο «αντίο» στον Κώστα Βεργόπουλο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα