Το Σότσι και η δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας

21:52 14/2/2014 - Πηγή: Aixmi

Την ίδια ώρα που ο πλανήτης ασχολείται με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι στο Σότσι διεξάγονται οι… γυμνοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου, αλλά αυτό που συμβαίνει με τη διοργάνωση που βρίσκεται σε εξέλιξη,

σίγουρα δεν έχει προηγούμενο.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος ασχολείται σε τέτοιο βαθμό με τους Ολυμπιακούς των χειμερινών σπορ, αλλά όποιοι αναζητούν αγωνιστική ή αθλητική κάλυψη πλανώνται πλάνην οικτράν.

Το μενού περιλαμβάνει πολλά και διάφορα, με την πλειοψηφία των ρεπορτάζ να εστιάζεται στις καλλίγραμμες αθλήτριες. Και μπορεί οι ολόσωμες φόρμες που επιβάλλει η κρύα φύση των αγώνων να εμποδίζουν το φιλοθεάμον αντρικό κοινό, αλλά κανένα πρόβλημα για την… ερευνητική δημοσιογραφία. Βάζεις στο Google το όνομα της σκιερ και βρίσκεις όλες τις φωτογραφίες από τις περσινές και προπέρσινες διακοπές της με μαγιό αλλά και οποιαδήποτε φωτογράφιση έχει κάνει στη ζωή της με αδαμιαία περιβολή. Και είναι έτοιμο το «καυτό» ρεπορτάζ…

Για ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, μάλιστα, δεν υπάρχει κανένα θέμα εάν την ώρα προβολής των δελτίων, βρίσκονται μπροστά στις τηλεοράσεις και μικρά παιδιά. Όλα στο βωμό της τηλεθέασης και της προσέλκυσης του λεγόμενου νεανικού κοινού που τους ενδιαφέρει περισσότερο, επειδή (υποτίθεται) ότι έχει αγοραστική δύναμη -ασχέτως αν η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες αγγίζει το 50%!

Αφού, λοιπόν, εξαντλήσουμε όποιο soft πορνό υπάρχει, αρχίζει το «ρεπορτάζ» με τις επώνυμες παρουσίες των Αγώνων. Κι επειδή οι Χειμερινοί δεν προσφέρονται για πολλές… μούρες, βρίσκουμε τη Βανέσα Μέι, μια βιολονίστρια που αποφάσισε να επανέρθει στο προσκήνιο ενεργοποιώντας ό,τι έμαθε τόσα χρόνια στις γκλαμουράτες διακοπές στις ελβετικές Άλπεις, επειδή ουδείς ασχολείται πλέον με τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες.

Άφησε το βιολί κι έπιασε το μπατόν και εκπροσωπεί την Ταϊλάνδη στο Σότσι, με στόχο την παρουσία στο αλπικό σκι. Οι ξένοι βέβαια δεν τσίμπησαν τόσο, όσο ο παντογνώστης ελληνικός Τύπος που αφιερώνει μεγάλα ρεπορτάζ στη συμμετοχή της Μέι στο Σότσι, ξεπερνώντας ακόμα και όσα γράφτηκαν και λέχθηκαν για την τελευταία της εμφάνιση στο Ηρώδειο. Κι αφού εξαντλήσουμε τη Βανέσα Μέι, σειρά έχουν οι τραυματισμοί και τα ατυχήματα που συμβαίνουν στους σκιερ, με τις εντυπωσιακές εικόνες και φωτογραφίες να παρελαύνουν στις οθόνες μας.

Φυσικά, όποιος δεν έχει την ανάλογη εμπειρία, θα νομίζει ότι σφάζονται πάνω στα βουνά… Κι αν είναι γονιός, είναι πιο πιθανό να επιτρέψει στο παιδί του να κάνει bungee jumping χωρίς λάστιχο παρά σκι στον Παρνασσό, στα Καλάβρυτα ή στο Καϊμακτσαλάν!

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται το «πακέτο» της κάλυψης αυτών των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς να αναρωτηθεί κανείς, βρε μήπως υπάρχουν και Έλληνες αθλητές εκεί; Μήπως να δούμε τι κάνουν αυτά τα επτά αγόρια και κορίτσια με τα γαλανόλευκα που έχουν φάει τη ζωή τους στις βουνοκορφές και στο αγιάζι για να εκπληρώσουν το μεγάλο όνειρο της ζωής τους, αυτό της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς;

Η εύκολη απάντηση θα ήταν ότι σε μια χώρα δίχως παράδοση στα χειμερινά σπορ, γιατί η κοινή γνώμη ν’ ασχοληθεί με το τι συμβαίνει αγωνιστικά στο Σότσι. Έτσι ανακαλύπτουμε την πιο… εύπεπτη μορφή των Χειμερινών Ολυμπιακών και με μπόλικη γαρνιτούρα από γυμνό και σόουμπιζ, την προσφέρουμε στο κοινό!

Στην εποχή της κρίσης, όταν όλοι πιέζονται αφόρητα στην καθημερινή τους ζωή, δεν υπάρχει χώρος για προβληματισμό. Όλοι θέλουν κάτι πιο ελαφρύ από τις ειδήσεις και όχι εάν η Παναγιώτα Τσακίρη τερμάτισε 64η στο σπριντ αντοχής ή 1001η! Κάπου εκεί αναδεικνύεται και ο μεγάλος προβληματισμός για το ρόλο της δημοσιογραφίας. Πρέπει να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο και να προσφέρει αυτό που ζητά το ευρύ κοινό ή να διαβεί το δύσκολο δρόμο και να επιχειρήσει να αλλάξει τις συνήθειες του.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, ο Τύπος ψήφισε! Επέλεξε το γυμνό, απογυμνώνοντας ακόμα περισσότερο τη συνεχώς παρακμάζουσα ύπαρξή του…

Keywords
Τυχαία Θέματα