Το ροζ σκάνδαλο κατασκοπίας που γκρέμισε τη βρετανική κυβέρνηση

19:24 5/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Σαν σήμερα το 1963 παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Προφιούμο, παραδεχόμενος δημοσίως την εξωσυζυγική του σχέση με την 19χρονη πόρνη πολυτελείας Κριστίν Κίλερ, η οποία είχε ταυτόχρονα σχέσεις με τον Γεβγκένι Ιβανόφ, αξιωματικό του σοβιετικού Ναυτικού και στρατιωτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Η πολιτική του σταδιοδρομία τερματίζεται, ενώ λίγο αργότερα θα παραιτηθεί και ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακ Μίλαν.

Ο Τζον Προφιούμο και η σέξι χορεύτρια σε καμπαρέ γνωρίστηκαν το 1961 σε πάρτι στο Μπέρκσαϊρ.

Από εκείνη την ημέρα και μετά ο υπουργός ξεκινά τη θυελλώδη σχέση μαζί της, η οποία δε μπόρεσε να μείνει για πάντα κρυφή. Πολύ περισσότερο που την εγκαθιστούσε στο σπίτι του, όταν η σύζυγός του έλειπε διακοπές, και χρησιμοποιούσε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για τις συναντήσεις τους.

Ήδη από το 1962 η παράνομη σχέση είχε αποκαλυφθεί και οι βρετανικές εφημερίδες είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται πόσα μυστικά κατέληξαν στη Μόσχα από την επονομαζόμενη “πέτρα του σκανδάλου”.

Μετά την παραίτησή του ο Προφιούμο επέστρεψε στη συζυγική εστία και αφιέρωσε τη ζωή του σε αγαθοεργίες. Πέθανε το 2006, χωρίς ποτέ να μιλήσει για το σκάνδαλο. Η Κριστίν Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών.

Το 2013 η Κριστίν Κίλερ επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά, πως έπαιξε σημαντικό ρόλο σε δίκτυο κατασκοπείας που διοχέτευσε στη Σοβιετική Ένωση απόρρητα κρατικά μυστικά για τις κινήσεις πυραύλων στη Δύση.

«Ήμουν κατάσκοπος και δεν είμαι περήφανη γι” αυτό. Η αλήθεια είναι ότι πρόδωσα τη χώρα μου», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Προσπάθησα να το σταματήσω. Ομως ήμουν πολύ φοβισμένη. Τώρα που για πρώτη φορά ομολογώ τις πράξεις μου, νιώθω απελευθερωμένη από ένα πολύ μεγάλο συναισθηματικό φορτίο»

Keywords
Τυχαία Θέματα