Τι προβλέπει η τεχνική συμφωνία

11:34 3/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος στων συνομιλιών δήλωσε πως ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις κι έκλεισε το staff level agreement και πως η πολιτική επικύρωση θα έρθει στο Eurogroup της Δευτέρας.

Επιπλέον, είπε ότι προσεχώς θα κατατεθούν στη Βουλή σειρά νομοσχεδίων με στόχο να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία με την εκταμίευση των δόσεων στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Από την πλευρά τους με ανακοίνωσή τους οι

θεσμοί ανέφεραν: «Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί έφθασαν σε Staff Level Agreement με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το πακέτο πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα του ESM. Αυτό θα παρουσιαστεί στo Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προπαιτούμενες ενέργειες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρώσουν την 3η αναθεώρηση το συντομότερο δυνατό».

Αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι το αίτημα της κυβέρνησης για διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Προς το παρόν σχεδιάζονται μέτρα και έργα στήριξης των νησιών από το ΕΣΠΑ. Επίσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, αναμένονται αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να παρασχεθεί παραπέρα στήριξη σε αυτά τα νησιά, ενώ θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Χθες, έκλεισε και το ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς η συμφωνία προβλέπει, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα αυτών που έχουν δυο παιδιά, ανάλογα πάντα με τα εισοδήματά τους, ενώ μικρές αυξήσεις καταγράφονται για τις οικογένειες με ένα παιδί. Από τη συμφωνία πλήττονται περισσότερο οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 34 έως 45 χιλιάδες ευρώ, αφού χάνουν τα 500 ευρώ που έπαιρναν ετησίως για κάθε παιδί.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται: 70 ευρώ τον μήνα για οικογένεια με ένα παιδί, από 40 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, 140 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, από 80 ευρώ που είναι σήμερα. Ακόμη, 280 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά, από 242 που είναι σήμερα. Για κάθε επιπλέον παιδί μετά το 3ο θα προστίθενται 140 ευρώ. Για τα τρία παιδιά το επίδομα ανέρχεται στα 280 ευρώ από 242 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Επιπλέον 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Να υπενθυμισθεί πως υπήρξε συμφωνια αμέσως για τους πλειστηριασμούς, θέμα που δεν συζητήθηκε πολύ αν και ήταν στα προαπαιτούμενα καθώς ήδη οι συμβολαιογράφοι σταμάτησαν την αποχή τους και οι ηλεκτρονιοί πλειστηριασμοί έκαναν -έστω και επεισοδιακά- την πρεμιέρα τους την περασμένη Τετάρτη.

Επίσης, ξεκινά η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κι έως τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός.

The post Τι προβλέπει η τεχνική συμφωνία appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα