Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά το συμβούλιο – Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν (ΒΙΝΤΕΟ)

18:06 6/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Μετά από σχεδόν επτά ώρες ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν για τα επόμενα βήματα της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ καθώς όπως ανέφερε ο γ.γ Δ. Κουτσούμπας διαφωνεί συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Το κείμενο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ωρών.

«Τώρα είμαστε στο και πέντε, χάσαμε χρόνο» ανέφερε

ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Χάσαμε χρόνο. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό», τόνισε σε δηλώσεις του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και επέκρινε την κυβέρνηση για τον χαμένο χρόνο των προηγούμενων πέντε μηνών. «Τώρα είμαστε στο και πέντε, η χώρα επιστρέφει σε ελλείμματα, οι τράπεζες είναι κλειστές και γι” αυτό όλες οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουμε να συμβάλλουμε και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει την συμφωνία, όπως μας υποσχέθηκε» συνέχισε ο κ.Μεϊμαράκης.

Ο ίδιος παρέπεμψε στην αναμενόμενη ανακοίνωση της Προεδρίας και τόνισε ότι η ΝΔ θα συμβάλλει προκειμένου η συμφωνία να υπηρετηθεί απ” όλους και επανέλαβε ότι ερωτήματα για το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να απευθυνθούν στον πρωθυπουργό ο οποίος -όπως είπε- υποσχέθηκε συμφωνία μέσα σε 48 ώρες.

Σταύρος Θεοδωράκης: Στην κυβέρνηση η ευθύνη των διαπραγματεύσεων
«Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι» είπε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θα έχει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία για «κοινωνικά δίκαιο πρόγραμμα».

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε όλους αυτούς που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει χωρίς τους Έλληνες» πρόσθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες και θα πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες κρίσιμες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη». Μετά θα μπορούμε να κάνουμε κριτική ο ένας στον άλλο, σημείωσε.

Ερωτηθείς για την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι, όπως επισημαίνεται και το κοινό ανακοινωθέν, το πρόσωπο που θα επιλεγεί πρέπει να ακολουθεί τη λογική της συνεννόησης και όχι της ρήξης.

Τέλος ανακοίνωσε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έγινε ομόφωνα δεκτή η πρότασή του να μην δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συζήτησης μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος.
Φώφη Γεννηματά: Ο Πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη
Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επιτακτική ανάγκη, υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη του προεδρικού μεγάρου.
«Ο Πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, ενώ εξήγησε, ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήρθε στο «και πέντε».

Εάν είχε συμβεί νωρίτερα, υποστήριξε, πολλά από όσα βιώνουμε σήμερα θα είχαν αποφευχθεί. Όπως εξήγησε, η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία, η οποία θα συνεπάγεται την άμεση αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Κουτσούμπας: Διαφωνούμε συνολικά – Δεν έχει κανείς την εξουσιοδότηση να υπογράψει νέο μνημόνιο
Τη συνολική διαφωνία του ΚΚΕ με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα, έκανε γνωστή ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε «Ακούσαμε για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων εκφράσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του αποτελέσματος όσο και για τα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της Ευρώπης».
«Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Η διαφωνία έχει να κάνει με το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία αλλά και την πορεία» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
Διεμήνυσε ότι «δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν για να πάει να υπογράψει νέο μνημόνιο».

Ως εξέλιξη αναγνώρισε ότι «είτε θα υπογράψουν επώδυνη συμφωνία ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας. Και οι δύο αυτές εκδοχές θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Η ρήξη προϋποθέτει άλλη στρατηγική, λαϊκή εξουσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα