Θανάσης Χειμωνάς: «Να στείλουμε σπίτια τους ‘εθνίκια’ και ‘δραχμολάγνους’»

11:10 16/5/2014 - Πηγή: Aixmi

Λογοτέχνης, συγγραφέας και αρθρογράφος, ο Θανάσης Χειμωνάς είναι ένα από τα 42 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς. Γεννημένος το 1971 στην Αθήνα, σπούδασε Φιλολογία και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Δημοσιογραφία στο Λονδίνο. Έχει εκδώσει συνολικά επτά μυθιστορήματα, ενώ σήμερα είναι τομεάρχης Πολιτισμού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Τη στιγμή που η προεκλογική μάχη βρίσκεται στην κορύφωσή της, ο ίδιος

μοιράζεται μαζί μας κάποιες σκέψεις του για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αλλά και το όνειρο του για μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη.

- Μέσα από τη δημιουργία της «Ελιάς», πιστεύεις ότι θα υπάρξει μία ουσιαστική ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;

Θέλω να το πιστεύω. Το ελπίζω. Το σίγουρο είναι πως η Ελιά που κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές δεν είναι αυτή που ονειρευόμασταν. Είχα την τύχη να αποτελώ ιδρυτικό μέλος των 58 και όταν ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας θέλαμε και τη ΔΗΜΑΡ μαζί μας ( το Ποτάμι δεν υπήρχε τότε). Στόχος μας ήταν να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις του μεσαίου και κεντροαριστερού χώρου απέναντι στις ακρότητες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Κατεβαίνουμε «λειψοί» σε αυτές τις εκλογές, θεωρώ όμως πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί και μετά τις 25 Μαΐου με επαφές τόσο με τη ΔΗΜΑΡ όσο και με το Ποτάμι.

Το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε υπερβολικά και εμείς σκοτωνόμαστε μεταξύ μας

- Θεωρείς ότι με αυτή την πολιτική κίνηση και συνολική προσπάθεια που γίνεται, θα μπορέσει μελλοντικά το ΠΑΣΟΚ να ανεβάσει τα ποσοστά του;

Η Ελιά δεν δημιουργήθηκε για να ανεβάσει το ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά του. Είναι, όπως είπα και παραπάνω, μια προσπάθεια γενικότερης συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς. Είμαι όμως και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θεωρώ πως πρόκειται για ένα κόμμα που τιμωρήθηκε υπερβολικά, πληρώνοντας και λάθη άλλων που την έβγαλαν καθαρή. Σύμφωνοι, έγιναν λάθη. Σκάνδαλα, κακοδιαχείριση. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, προσέφερε πολλά στην χώρα. Εδραίωσε τη Δημοκρατία το ’81, μετά από μια μεταβατική περίοδο πολιτικής αστάθειας που ακολούθησε την πτώση της Χούντας, δημιούργησε το Κράτος Πρόνοιας, έφερε την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, έβαλε τέλος στον εμφυλιακό διχασμό.

Επίσης, επί Σημίτη, ο Έλληνας έγινε Ευρωπαίος. Ακόμα και η πολυσυζητημένη είσοδος της χώρας στο Μνημόνιο επί ΓΑΠ έσωσε την χώρα από τη χρεοκοπία. Ας μην ξεχνάμε δε, πως τέσσερα χρόνια τώρα, το ΠΑΣΟΚ λέει στον κόσμο την αλήθεια και παραμένει σταθερό στις θέσεις του την στιγμή που όλοι οι άλλοι χορεύουν γύρω γύρω αλλάζοντας θέσεις πιο γρήγορα και από υαλοκαθαριστήρα. Αυτά όμως, εμείς οι πασόκοι, δεν τα λέμε. Προτιμούμε να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας…

Θετική η παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά…

- Πως βλέπεις το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη; Έχει να προσφέρει κάτι νέο στην πολιτική ζωή της χώρας «το Ποτάμι»;

Θεωρώ την εμφάνιση του «Ποταμιού» θετική. Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατάφερε να στεγάσει ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντροαριστεράς (ασχέτως αν μαζεύει ψηφοφόρους και από άλλους χώρους) το οποίο πιθανότατα δεν θα πήγαινε καν να ψηφίσει. Η συνεχιζόμενη, όμως, απαξίωση της Πολιτικής και των πολιτικών (η οποία παραπέμπει σε «πάνω πλατεία» των αγανακτισμένων) και η εκνευριστική ασάφεια σε ό,τι αφορά την ιδεολογική τοποθέτησή του με προβληματίζουν. Πάντως, παρακολουθώ με προσοχή το φαινόμενο και περιμένω να δω ποιες θα είναι οι κινήσεις του «Ποταμιού» μετά τις εκλογές

Να πάνε τα εθνίκια και δραχμολάγνοι σπίτι τους

- Υπάρχει αρκετή ανησυχία τόσο για την αύξηση των ευρωσκεπτικιστών όσο και για πιθανή αποχή από τις κάλπες. Εσύ έχεις να πεις κάτι σε αυτή την μερίδα του κόσμου που νιώθει πως κανένα κόμμα δεν τον εκφράζει ή απλά δεν θέλει να πάει να ψηφίσει;

Μα και αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν, στην πλειοψηφία τους, δεν εκφράζονται από τα κόμματα! Απλώς θα ψηφίσουν αυτό που θεωρούν λιγότερο κακό. Πιστεύω, πάντως, πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη κι έτσι προτρέπω τους ψηφοφόρους να επιλέξουν προοδευτικά, φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Αν επιμένουν να επιλέξουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και εκεί εξαιρετικοί και σοβαροί φιλοευρωπαϊστές υποψήφιοι. Καλό θα είναι, στις 25 Μαΐου να στείλουμε τα εθνίκια και τους δραχμολάγνους σπίτια τους!

- Στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς βλέπουμε (μεταξύ άλλων) αρκετά νέα και άφθαρτα παιδιά στον χώρο της πολιτικής. Αυτό πιστεύεις θα λειτουργήσει θετικά για τον κόσμο;

Θα έπρεπε. Έχω πει πολλές φορές πως το μεγαλύτερο αβαντάζ της Ελιάς σε αυτές τις εκλογές είναι το ψηφοδέλτιό της. Τολμώ να πω πως διαθέτουμε την πιο ελκυστική λίστα υποψηφίων. Ελάχιστοι πρώην υπουργοί και βουλευτές (και όσοι είναι, σίγουρα δεν εκπροσωπούν το «Βαθύ ΠΑΣΟΚ») και όλοι οι υπόλοιποι στην πλειοψηφία τους νέοι και με πετυχημένη προσωπική πορεία. Δυστυχώς, όμως, λίγοι τυχαίνουν της προβολής που τους αξίζει.

Η Χρυσή Αυγή δεν έχει θέση στη Βουλή και την Ευρωβουλή

- Ως χώρα έχουμε αρκετά κόμματα με καθαρά «αντιευρωπαϊκή ταυτότητα». Έχουν, όμως, θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Φυσικά. Δημοκρατία έχουμε. Ακόμα και η άρνηση του ευρωπαϊκού οράματος είναι μια άποψη που πρέπει ελεύθερα να ακούγεται. Υπάρχουν και όρια όμως. Νεοναζιστικά «κόμματα» όπως η Χρυσή Αυγή δεν έχουν θέση ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο ούτε στη δική μας Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα «σούπερ μάρκετ»

- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα;

Έλα ντε… Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα πάντα. Είναι ένα κόμμα που ξεκινά από τα όρια του αντιεξουσιαστικού χώρου και φτάνει ως την Άκρα Δεξιά. Έχει εξελιχθεί σε κόμμα σούπερ μάρκετ. Θες Ευρώ; Έχουμε! Προτιμάς δραχμή; Έχουμε και από αυτήν. Γουστάρεις Μνημόνιο; Κουτσά στραβά θα το σεβαστούμε. Θες να το σκίσουμε; Κομματάκια θα το κάνουμε! Έτσι, συναντάμε στον ΣΥΡΙΖΑ ένθερμους φιλοευρωπαϊστές αλλά και φανατικούς πολέμιους της Ε.Ε. Συνολικά πάντως, ναι, θα τοποθετούσα τον ΣΥΡΙΖΑ στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

- Το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου ενέκρινε την συμμετοχή συνολικά 43 κομμάτων στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, μεταξύ αυτών και της Χρυσής Αυγής. Πιστεύεις τα ποσοστά της θα μείνουν ίδια ή ο κόσμος θα ψηφίσει πιο συνειδητά σε αυτές τις εκλογές;

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό γι αυτές τις (ούτως ή άλλως απρόβλεπτες) εκλογές. Φοβάμαι πως θα συγκεντρώσει ξανά υψηλά ποσοστά. Οι συλλήψεις, όμως, έχουν πια σπάσει τον τσαμπουκά της.

Αν ήταν δίκαιη η Ευρώπη, οι ακροδεξιοί θα έπιαναν πάτο

- Δεν σε ανησυχεί η γενικότερη άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

Φυσικά. Δυστυχώς, πρόκειται για σημείο των καιρών. Παραδοσιακά, οι ακροδεξιές δυνάμεις αναπτύσσονται εν μέσω κρίσης. Αυτό έχει, όμως, να κάνει και με την κακή εικόνα που παρουσιάζει η Ε.Ε. σήμερα. Σε μια δυνατή και δίκαιη Ευρώπη τα ακροδεξιά κόμματα θα πιάνανε πάτο.

- Ως χώρα, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη;

Σαφώς. Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερη Ευρώπη και ως Ευρωπαίοι. Δεν σας κρύβω πως ονειρεύομαι μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που σε τεράστιο βαθμό θα φέρεται ως ένα κράτος, που θα έχει ενιαία πολιτική σε θέματα κοινωνίας, άμυνας, οικονομίας. Αλήθεια, αν εφαρμοζόταν ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Έχουμε δει όλοι μας πως αυτή η χαλαρή ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δε λειτουργεί. Ας επωφεληθούμε λοιπόν από την κρίση και ας κάνουμε το επόμενο βήμα!

Με την ψήφο μας μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη

- Η Ευρώπη τι χρειάζεται; Τι πιστεύεις είναι αυτό που λείπει από την «Ευρωπαϊκή οικογένεια»;

Είπαμε: Περισσότερη Ευρώπη! Αυτή τη στιγμή έχουμε μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων. Ίσως και περισσότερων, καθώς εκτός από την ανισότητα Βορρά-Νότου υπάρχει και τεράστια απόσταση ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή. Αλλιώς ζει ο Γερμανός και αλλιώς ο Λετονός. Χρειαζόμαστε μια πιο προοδευτική Ευρώπη, μια Ευρώπη με λιγότερη λιτότητα και περισσότερο βάρος στις μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζω όμως: Εμείς είμαστε η Ευρώπη. Αν δεν μας αρέσει η Ε.Ε. όπως είναι αυτή τη στιγμή, μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη με την ψήφο μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα