Θα κάνει λίγο πίσω η Μέρκελ ή θα σπρώξει την Κύπρο στην αγκαλιά του Πούτιν;

21:46 20/3/2013 - Πηγή: Aixmi

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε Λευκωσία, Μόσχα, Βρυξέλλες και Τελ Αβίβ για τη διάσωση της Κύπρου, χωρίς να έχει προκύψει κάτι απτό έως αυτή τη στιγμή.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε στην τρόικα εναλλακτικό σχέδιο για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ και περιμένει την απάντησή της, ενώ στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών, Σαρρής, αναμένει την απάντηση της ρωσικής

κυβέρνησης στο ερώτημα αν δέχεται να αναλάβει την ευθύνη των δυο υπό κατάρρευση τραπεζών και αν σχεδιάζει να καλύψει κάποιο μέρος των δανειακών αναγκών της Κύπρου.

Μέχρι τώρα δε φαίνεται φως σε κανένα απ’ τα δυο μέτωπα, με αποτέλεσμα ο κλοιός να σφίγγει και να καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο το άνοιγμα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, για τις οποίες ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και πότε θα ξανανοίξουν.

Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι η απόλυτη συμπόρευση του Γάλλου προέδρου Ολάντ με την Άνγκελα Μέρκελ στη θέση ότι πρέπει να ανατραπεί το μοντέλο των κυπριακών τραπεζών, πάνω στο οποίο βέβαια στηρίχτηκε η ευημερία του νησιού τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας είπε, χαρακτηριστικά, ότι δεν είναι δυνατόν ο τραπεζικός τομέας να έχει πενταπλάσιο όγκο από το ΑΕΠ της χώρας και το 45% των καταθετών να είναι Ρώσοι ολιγάρχες.

Είναι φανερό ότι Βερολίνο και Παρίσι θέλουν τη δραστική συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, οι Κύπριοι θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη καταστροφική για την οικονομία τους και στρέφονται στη Μόσχα, η οποία όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη -προς το παρόν, τουλάχιστον- να προχωρήσει σε ουσιαστική στήριξη του νησιού χωρίς ανταλλάγματα που θα περιλαμβάνουν μεγάλη συμμετοχή στο υπό εξόρυξη φυσικό αέριο.

Εκεί, όμως, ακριβώς, μπερδεύεται απολύτως το πράγμα, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η Ουάσινγκτον έχουν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή -το Τελ Αβίβ (το οποίο επισκέπτεται ο Μπαράκ Ομπάμα) έχει και στη συγκεκριμένη εξόρυξη.

Για να μην αναφερθούμε στην Τουρκία, η οποία προβάλλει σοβαρές ενστάσεις για την εξόρυξη -και έως αυτή τη στιγμή δεν έχει πάρει καμια θέση για την κρίση.

Το τοπίο, λοιπόν, είναι εξαιρετικά θολό και κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη.
Θα κάνει λίγο πίσω η Μέρκελ και θα δεχθεί το εναλλακτικό σχέδιο Αναστασιάδη ή θα επιχειρήσει να γονατίσει την Κύπρο, σπρώχνοντάς την στην αγκαλιά του Πούτιν;

Στη δεύτερη περίπτωση τι θα κάνει ο Ομπάμα;

Keywords
Τυχαία Θέματα