Τετραμερής συνάντηση «σε σχήμα Νορμανδίας» για την Ουκρανία στο Βερολίνο

08:50 19/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Στο Βερολίνο συνέρχεται τετραμερής ανάμεσα σε Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία προκειμένου να στζητηθεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, καθώς ο Oυκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησε σε μια συνάντηση «σε σχήμα Νορμανδίας».

Οι μάχες ανάμεσα σε ουκρανικά στρατεύματα και υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές

αντάρτες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 9.600 ανθρώπων από το 2014, παρά την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί στο Μινσκ.

Ο Ποροσένκο συμφώνησε να συμμετάσχει στις συνομιλίες μετά την τηλεφωνική επικοιννία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας στο Κίεβο. «Οι πλευρές συμφώνησαν σε μια συνάντηση αρχηγών κρατών σε σχήμα Νορμανδίας στο Βερολίνο στις 19 Οκτωβρίου ώστε να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία να εκπληρώσει το πακέτο ασφαλείας των συμφωνιών του Μινσκ«.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι στο Βερολίνο δεν θα συζητηθεί η κρίση στη Συρία και επιβεβαίωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει στη συνάντηση στο Βερολίνο.

«Ο Πρόεδρος είναι ανοιχτός για συνομιλίες με όλους για το θέμα της Συρίας, το είπε ρητά όταν μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ινδία. Όμως ο στόχος της συνάντησης (στο Βερολίνο) είναι η συνεδρίαση της ομάδας επαφής της Νορμανδίας, η οποία ασχολείται με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα