Τέλος τα ΜΑΤ από φθινόπωρο ενόψει «θερμού» φθινοπώρου λόγω Μνημονίου

14:54 11/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Aλλαγές στη δομή των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούν πορείες και συγκεντρώσεις ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενόψει της εφαρμογής του νέου «σκληρού» Μνημονίου.

Στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ., υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργού κ. Γιάννη Πανούση, θα ολοκληρώσουν το Σεπτέμβριο τη μελέτη που ουσιαστικά «καταργεί» τα ΜΑΤ με τη μορφή που τα γνωρίζει ο κόσμος μέχρι σήμερα.

Στόχος είναι η δημιουργία πιο

«ήπιων» ομάδων που θα είναι περισσότερο φιλικές προς τους πολίτες και θα έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κρίνουν ότι το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να είναι έτοιμο πριν τις επερχόμενες πορείες και συγκεντρώσεις του φθινοπώρου, οι οποίες αναμένονται μαζικές λόγω των επικείμενων σκληρών μέτρων αλλά και των πολιτικών εξελίξεων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο σημειολογικό χαρακτήρα των αλλαγών σε σχέση με τη διαχείριση των διαδηλωτών. Για το λόγο αυτό βέβαιη θεωρείται η μετονομασία σχεδόν όλων των σχετικών μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται σίγουρη για συμβολικούς λόγους και η αλλαγή του ονόματός τους.

«Έχουμε ανάγκη από μονάδες ειδικών καταστάσεων, οι οποίες θα φέρουν όπλα. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς αστυνόμευση. Αυτό που προτείνω είναι να επανασχεδιαστεί η λειτουργία τους και να αλλάξουν όνομα για σημειολογικούς λόγους», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Πανούσης.

Επίσης, ο υπουργός σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» έδειξε ότι θα επιχειρήσει να εφαρμόσει το νέο δόγμα στις διαδηλώσεις το συντομότερο δυνατό: «Αν όλα πάνε καλά, τον Σεπτέμβριο θα αλλάξω πλήρως τη δομή των αστυνομικών μονάδων. Δεν θα υπάρχουν πια ΜΑΤ. Όχι όμως ότι δεν θα υπάρχουν μονάδες επέμβασης».

Πηγή: REUTERS/John Kolesidis

Keywords
Τυχαία Θέματα