Ταξίδι στον 17ο αιώνα: Δον Ζουάν στο θέατρο Faust

13:39 3/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Δευτέρα βράδυ. Στα σοκάκια του κέντρου της Αθήνας κυριαρχεί το σκοτάδι και η σιωπή. Περπατώντας με έναν φίλο μου προς την πλατεία Αγίας Ειρήνης, κάνουμε μία στάση στην οδό Καλαμιώτου 11. Είναι ο πολυχώρος Faust. Έχουμε ακούσει για τις υπέροχες παραστάσεις, που παίρνουν σάρκα και οστά και στο τέλος τους, κατευθύνεσαι στο μπαρ για να συζητήσεις τους προβληματισμούς σου και τα υπαρξιακά ζητήματα που σου προκλήθηκαν μετά από αυτές.

Περίπου 21.15 θα ξεκινούσε η παράσταση ‘’Δον Ζουάν’’ του Μολιέρου.

Μια κωμωδία με τολμηρές απόψεις, που δεν έπαψε ποτέ να παραμένει επίκαιρη και να συγκινεί άντρες και γυναίκες, από το πρώτο κιόλας ανέβασμά της πριν από σχεδόν 350 χρόνια. Είχα ακούσει, λοιπόν, πολύ καλές κριτικές και θέλησα να πάω να δω από κοντά τη μοντέρνα μορφή του.

«Όλες οι διαστροφές που είναι στη μόδα θεωρούνται αρετές», αυτό είναι το μήνυμα. Καθόμαστε στις θέσεις μας και μέσα σε πέντε λεπτά είχαμε ήδη μεταφερθεί στον 17ο αιώνα, στη Γαλλία. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του Δον Ζουάν πέρα από το ιστορικό πλαίσιο της εθισμένης στην υποκρισία και την ακολασία, γαλλικής αυλής του 17ου αιώνα στην οποία ασκεί κριτική ο Μολιέρος. Ο κεντρικός ήρωας, είναι άκρως γοητευτικός μέσα στην αντισυμβατικότητά του, η οποία προσδιορίζεται όχι φύσει αλλά θέσει, και κινείται στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τα προνόμια της τάξης του. Ο Χρήστος Σουγάρης στο ρόλο του Δον Ζουάν, αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί τους κανόνες και τα πρέπει που η τρέχουσα κοινωνική ηθική επιβάλλει, λειτουργεί ως ατομική δύναμη η οποία αντί να μεταστοιχειώνεται σε αναγεννητική επαναστατική ορμή, καταλήγει σε μια ατομοκεντρική καταστροφική λαίλαπα.

Με την ακαταμάχητη γοητεία του και το κοφτερό, ασυμβίβαστο πνεύμα του, ξεπερνά κάθε εμπόδιο, εκθέτει τους εχθρούς του και κλονίζει την παραδοσιακή ηθική. Σε μια επίδειξη υψηλής αυτοπεποίθησης θα επιχειρήσει να προκαλέσει ακόμη και τον Θεό. Θα καταφέρει να ξεφύγει αλώβητος και απ’ αυτήν την αναμέτρηση;

Την παράσταση κλέβει ο εξαιρετικός ηθοποιός Όμηρος Πουλάκης στο ρόλο του υπηρέτη του. Μας χάρισε στιγμές γέλιου σε όλη τη διάρκεια.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό σε αυτή την παράσταση, είναι το κείμενο, το οποίο μεταφράζει ο σπουδαίος πεζογράφος και ο σημαντικότερος αυτή τη στιγμή θεατρικός συγγραφέας στην Ελλάδα, Δημήτρης Δημητριάδης.

Ερμηνεύουν: Χρήστος Σουγάρης, Όμηρος Πουλάκης, Ξανθή Γεωργίου, Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη, Λευτέρης Χαρέλλης, Νίκος Καρύδης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Δημήτρης Ραφαήλος, Νίκος Χατζόπουλος (φωνή)

Η παράσταση
«Δον Ζουάν» ή «Η πέτρινη ευωχία», του Χρήστου Σουγάρη
Θέατρο Faust: Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, Αθήνα, τηλ. 210 3234095
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Πρεμιέρα: 11 Ιανουαρίου 2016
Μέρες & ώρες: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ. Ανέργων-Ατέλειες 5 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα