Τάε Κβο Ντο… και η αδρεναλίνη στα ύψη!

01:57 4/1/2013 - Πηγή: Aixmi

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» “Mens sana in corpore sano”, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και έτσι πράττουν όλοι αυτοί που επιλέγουν να προσθέσουν κάποιο άθλημα στη ζωή τους, είτε ως hobby είτε σε αγωνιστικό επίπεδο. Το Τάε Κβον Ντο (tae kwon do ή taekwondo) είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη Πολεμική Τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Είναι από τις πιο διαδομένες Πολεμικές Τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 έγινε επίσημο Ολυμπιακό

αγώνισμα και πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα.

Στα Κορεάτικα Τάε σημαίνει «τεχνική ποδιών», Κβον σημαίνει «τεχνική χεριών» και Ντο σημαίνει «τρόπος», «δρόμος». Σε ελεύθερη μετάφραση: Τάε Κβον Ντο «, Τέχνη χτυπημάτων με τα πόδια και τα χέρια «. Φιλολογικά σημαίνει η μέθοδος εκείνη η οποία συνδυάζει τη δύναμη των ποδιών, των χεριών και του πνεύματος. Η φιλοσοφία του ξεκινά με το όνομα της Τέχνης.

Το Τakwondo είναι μια μοντέρνα Τέχνη που χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες και δυναμικές του κινήσεις . Κυρίως χρησιμοποιούνται τα πόδια παρά τα χέρια. Οι αρχές του Τάε Κβον Ντο, είναι οι εξής:

ΕυγένειαΑκεραιότηταΕπιμονήΑυτοέλεγχοςΑκατάβλητο Πνεύμα

Στο Τάε Κβον Ντο, όπως και σε άλλες Πολεμικές Τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή. Οι δυο αντίπαλοι φοράνε κάσκα, θώρακα, σπασουάρ, επικαλαμίδες και γάντια, και μάχονται σε 3 γύρους των 2 λεπτών. Ανάλογα με το τι χτυπήματα κάνουν και πού χτυπάνε (1 πόντο για χτύπημα στο θώρακα, 3 πόντους για χτύπημα στο κεφάλι) παίρνουν πόντους. Στο τέλος του αγώνα, νικητής είναι ο μαχητής με τους περισσότερους πόντους.

Η επίτευξη των στόχων απαιτεί υπομονή, σκληρή προσπάθεια και διάρκεια αρκετών ετών. Πολλές θυσίες και ένα μεγάλο άγχος με τη ζυγαριά. Ούτε γραμμάριο πάνω από το επιτρεπόμενο βάρος της κατηγορίας στην οποία ανήκει ο αθλητής. Αν και από τα ασφαλέστερα αθλήματα επαφής, με ποσοστό τραυματισμών στο ιστορικό χαμηλό του 0,31%, μια λάθος κίνηση στην προπόνηση ή στον αγώνα αρκεί να γκρεμίσει τα όνειρα του αθλητή. Άγχος, ιδρώτας και η αδρεναλίνη στα ύψη. Τρία δίλεπτα για να κριθούν όλα, για να ανέβει κανείς στο υψηλότερο. Ένα αγώνας που απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, μηδενικά λάθη και, μερικές φορές, “λίγη τύχη”. Ένας αγώνας που πολλές φορές μπορεί να κριθεί στα τελευταία δευτερόλεπτα ή από ένα “λάθος” της διαιτησίας. Με ένα σφύριγμα, τελειώνει ο χρόνος και εκεί στο τερέν θα ανακηρυχτεί ο πρωταθλητής. Όνειρα που πραγματοποιούνται, χαμόγελα που απλώνονται στο πρόσωπο του “χρυσού” αθλητή. Η καλύτερη στιγμή όταν οι αθλητές δίνουν τα χέρια τους, στέλνοντας μήνυμα στις κερκίδες ότι είναι μόνο ένα άθλημα που αρχίζει και τελειώνει εκεί στο τερέν, ότι τίποτα δεν έχουν να χωρίζουν μεταξύ τους. Όσον αναφορά τους λιγότερο τυχερούς, θα είναι πάντα πρωταθλητές στην καρδιά των ανθρώπων που τους ενθαρρύνουν και τους αγαπάνε.

*Αν θέλετε να ζήσετε από κοντά τη μαγεία του αθλήματος μπορείτε να παρακολουθήσετε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό Συλλόγων, από 9 έως 13 Ιανουαρίου 2013, ΣΤΑΔΙΟ TAEKWONDO Μωραϊτίνη 2, ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα