Συντονιστικό Μεταναστών: Θα δημιουργηθούν επιπλέον 30 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας

19:57 24/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Σχέδιο δημιουργίας 30 χιλιάδων επιπλέον θέσεων φιλοξενίας προσφύγων μέσα σε 30 ημέρες παρουσιάστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης την Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς, καθώς απαιτούνται νομικές διευθετήσεις. Πάντως η κυβέρνηση δεν κρίνει αναγκαίο να νομοθετήσει για την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, κάτι που προϋποθέτει η συμφωνία, αλλά

έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα θα συσταθεί ακόμη ένα όργανο με εποπτικό ρόλο, το οποίο θα διαχειριστεί τα ήδη υπάρχοντα όργανα και δομές. Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Γιάννης Ταφύλλης.

Προχωρά επίσης η αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την αναβάθμιση της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής σε γενική γραμματεία. Θα προσληφθεί εποχικό προσωπικό που θα τη στελεχώσει και τα σχέδια για τη διαδικασία επανεισδοχής και ασύλου είναι έτοιμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η ενημέρωση των προσφύγων στην Ειδομένη και η διάθεση μεταφορικών μέσων για άλλα κέντρα φιλοξενίας. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα προχωρήσει πιο εντατικά τις επόμενες ημέρες, καθώς η λογική της κυβέρνησης είναι όλες οι μη τυπικές δομές να πάψουν να υφίστανται και προτεραιότητα είναι το ζήτημα της Ειδομένης και ακολούθως ο Πειραιάς.

Όπως είπε ο κ. Κυρίτσης, το γενικότερο πλαίσιο της ενημέρωσης των προσφύγων είναι ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και είναι αδιέξοδη παραμονή τους. Μέσα στο επόμενο διήμερο θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς προσφύγων σε άλλους χώρους. Και από Δευτέρα η προσπάθεια αυτή θα εντατικοποιηθεί.

Στο ερώτημα που θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πάνω από 2000 θέσεις σε ήδη υπάρχουσες δομές και από τη Δευτέρα θα υπάρξει διπλασιασμός των διαθέσιμων θέσεων, καθώς εντατικοποιούνται οι ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού εκτίμησε ότι το αραβόφωνο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και το wifi στην Ειδομένη συμβάλλουν πολύ στην εκστρατεία ενημέρωσης γιατί υπάρχει σημαντικό έλλειμμα πληροφόρησης των προσφύγων.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κέντρα κράτησης αλλά μονο στα νησιά οι δομές θεωρούνται κλειστές καθώς πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών.

Είπε ακόμα ότι τα τελευταία 24ωρα οι προσφυγικές ροές είναι σχεδόν μηδενικές αλλά πρέπει να παρακολουθείται το φαινόμενο αν είναι λόγω καιρού ή όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα